Факт-новини: оперативні сюжети

Наш Шевченко: у Чернігові звучало Тарасове слово голосами сестер Тельнюк

Featured Video Play Icon

Жвавий інтерес у чернігівців та гостей міста викликав березневий захід проєкту «Академія української музики», який був присвячений літературній спадщині Тараса Шевченка. Для поета Чернігівщина була джерелом натхнення.

Шевченко – це Чернігів. Сьогоднішня програма, насправді, як симфонія, гармонія поєднання XIX сторіччя з сучасними викликами, які має Україна. Шевченко писав дуже боляче і дуже влучно. Сподіваюся, що всі слухачі отримають не просто естетичне задоволення, а отримають духовне задоволення. Це дуже важливо, – зазначив диригент симфонічного оркестру Чернігівського музичного коледжу Олександр Шевчук.

Недільний концерт зібрав у філармонійному центрі поціновувачів творчості дуету “Сестри Тельнюк” та Кобзаря.

-Є відчуття, що з 22-го року всі українські тексти, особливо класика, набувають іншого звучання, підсвічують нам інші важливі питання, інші теми, про які ми сьогодні думаємо і які для нас важливі. А коли поезія поєднується з музикою, це ще сильніший вплив, – сказала глядачка з м. Київ Тетяна Терен.

Уперше в Чернігові Тарасове слово прозвучало голосами сестер Тельнюк у супроводі симфонічного оркестру музичного коледжу та зведеного хору. 14 пісень, написаних Лесею Тельнюк та Валентином Сильвестровим, якого надихнув цей проєкт, дали нове звучання відомим віршам поета: “І мертвим і живим”, “Садок вишневий коло хати”, “Ой, діброво” тощо. Перед виконанням кожної пісні Галя Тельнюк ділилася історією написання твору та своїми відчуттями.

Шевченко входить в наше серце і в наші вуха, і в нашу душу дуже не просто. Так, як Шевченко нас любив, рабів своїх німих, він любив нас страшенно, але при цьому і сварив нас так само страшенно. І говорив нам в очі всю правду про кожного з нас. Тому не всі готові слухати Шевченка і сприймати, і розуміти, що так, ця ситуація, навіть, та яка сьогодні відбувається, страшна і драматична, трагічна, що в цьому також я трошки винен.Саме Шевченко це говорить, – підкреслила співачка Галя Тельнюк.

Глядачі почули Шевченка сильного та ніжного. Від початку прем’єри програми “Наш Шевченко” і до сьогодні пройшло багато часу. Вона була перевірена різними аудиторіями: від виступів на Майдані, в зоні АТО до концертних залів України,Європи та Канади.

-Часто, коли ми працювали на сцені,перед концертом в інших містах, і на Сході в Сєвєродонецьку, у багатьох музикантів стояли сльози в очах. Розумієте, він робить з людьми щось дивовижне. Ніяка сучасна пісня не проб’є так серце, не проб’є душу, а він просто відкриває ці вікна. Ось дивіться на себе, на світ такими очима, – каже співачка Леся Тельнюк.

Кожну композицію глядачі зустрічали захопливо. Бурхливими оплесками вони дякували сестрам Тельнюк за чудовий мистецький подарунок.