Факт-новини: оперативні сюжети

Звуки міста: відлуння Чернігова та його впливи на культуру та мешканців

Featured Video Play Icon

У суботу в межах «Весняних вихідних» проєкту «Академія української музики» в Чернігівській бібліотеці імені Коцюбинського відбулася відкрита розмова «Звуковий ландшафт Чернігова». Гості зі Львова — Остап Мануляк та Богдан Шумилович — поділилися результатами дослідження звукових ландшафтів міст та їхнього впливу на мистецтво та культуру.

Власне поняття звукового ландшафту в контексті науковому, мистецькому приходить у середині XX століття. Такий митець, композитор, дослідник як Мюррей Шафер, звертав увагу на те, що людина живе не просто в середовищі візуальному, вона живе у звуковому середовищі, і це звукове середовище впливає на людину, людина взаємодіє із цим звуковим середовищем, і звукове середовище відрізняється залежно від культури, – зазначила композитор, доцент кафедри композиції Львівської музичної академії Остап Мануляк.

Науковці зазначають, що звуки формують унікальний аудіальний відбиток, який впливає як на людину, так і на місто. Та з початком повномасштабної війни він суттєво змінився. Відтак у контексті сучасних подій деякі звуки, які раніше вважалися звичайними, можуть спричиняти стрес та негативні емоції.

–  Це такий феномен, який до нас виразно прийшов із війною. На початку війни багато людей відзначали неможливість слухання музики або дивитися фільми, – каже доцент кафедри «Культурології» Українського Католицького університету у Львові, дослідник центру міської історії місцях Богдан Шумилович.

Це впливає на наше сприйняття простору й на те, як ми ставимося до звуків. Просто зараз у нас така ситуація, що, наприклад, деякі музичні твори ми тепер не можемо виконувати в програмах концертів, тому що в них є якісь там глісандуючі звуки, які людям починають нагадувати чи звук прольоту ракети, чи ще щось подібне, і людей це тригерить, – зауважив Остап Мануляк, композитор, доцент кафедри композиції Львівської музичної академії

До 24-го лютого 22-го року ми ходили з навушниками, ми слухали музику, ми не звертали увагу на багато звуків, тому що вони були для нас мирними. Після деблокади ми стали іншими, ми перестали здебільшого ходити в навушниках і почали прислухатися до таких малесеньких дрібних звуків, і реагуємо на те, якщо над головою щось відбувається, – говорить заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Гості зі Львова вперше в Чернігові, вони також планують дослідити унікальний звуковий ландшафт нашого міста.

Нагадаємо, «Академія української музики» була заснована за шість місяців після деблокади Чернігова. У межах другого сезону проєкту вже провели осінні та різдвяні тематичні вихідні. Весняні присвятили 210-й річниці з дня народження Тараса Шевченка.