ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

На безоплатне харчування дітей пільгових категорій у Чернігові передбачили додаткові кошти

Featured Video Play Icon

Ще 446 чернігівських дітей отримали статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Їхній перелік затвердив 3-го серпня виконавчий комітет міської ради. На цей статус мають право всі юні чернігівці, яким станом на 24 лютого минулого року ще не виповнилося 18-ти років. Заяви на його отримання за попереднім записом приймає управління у справах дітей міської ради. Діти, які постраждали внаслідок вторгнення рашистів, рішенням Кабміну мають право на безкоштовне харчування у школах та дитячих садочках. Щоб забезпечити його до кінця цього року, депутати міської ради на сесії виділили додатково близько 63 мільйонів гривень для закладів освіти Чернігова. За попередніми підрахунками, аби профінансувати цей напрямок у 2024-му році, знадобиться щонайменше 340 мільйонів гривень.

-Ми звернулися, депутати звернулися до парламенту і уряду, справедливо, я вважаю, компенсувати в якийсь спосіб нам ці кошти. Тому що це рішення прийняте Кабміном, і воно непосильне для громади, – зауважив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Окрім цього, ще 110 дітей з числа сиріт, позбавлених батьківського піклування та тих, хто має статус члена сім’ї загиблого або померлого Захисника чи Захисниці України, отримають одноразові виплати з міського бюджету за успіхи у навчанні. З них 20 дітей отримають по тисячі гривень, і 90 – по 700 гривень. 

Також місто підтримує сім’ї загиблих та померлих Захисників і Захисниць України через програму одноразової матеріальної допомоги. Рішенням виконкому ще трьом таким родинам виплатять загалом 201 тисячу гривень. Цьогоріч з міського бюджету за цією програмою було виплачено майже 12 мільйонів гривень 201-й особі. Вона діятиме у Чернігові і наступного року.

-65 мільйонів гривень, і це ще не все, з міського бюджету за цей час направлено на соціальні програми для підтримки людей, чиє житло чи рідні чи приватні будинки постраждали від російської агресії. Якщо взяти кожну програму і індивідуальну суму на одну людину, 10-20 тисяч гривень, це кошти невеликі. Але масштаб руйнувань в Чернігові такий, що сумарно на соціальні програми за 2023-й і частково 2022-й рік більше 65 мільйонів гривень пішло на підтримку наших людей, – зазначив Олександр Ломако.

В Чернігові продовжується реалізація і інших міських соціальних програм, спрямованих на підтримку людей, які постраждали внаслідок російського вторгнення минулого року. Ще двоє чернігівців отримають часткову компенсацію вартості відновлення вікон, пошкоджених обстрілами, загалом майже 30 тисяч гривень. З початку роботи цієї програми нею скористалися 750 містян, вони отримали 9 мільйонів 360 тисяч гривень з бюджету Чернігова.

Також виконком погодив виплати власникам приватних житлових будинків, пошкоджених чи зруйнованих під час боїв за місто. Їм одноразово виплатять від 10 до 40 тисяч гривень, залежно від масштабів руйнувань.

-11 власників, загальна сума за цим рішенням пропонується 152 750 гривень. Загалом цією програмою скористалися 1948 осіб, загальна сума коштів – 30 мільйонів 900 тисяч гривень, – повідомила директорка департаменту соцполітики ЧМР Ірина Марчук.

Власники квартир у багатоповерхівках, чиї оселі постраждали від російського вторгнення, також отримають одноразові виплати. Цю програму в Чернігові запровадили наприкінці березня цього року, прийом заяв триватиме до 1-го грудня.

-Пропонується надати одноразову матеріальну допомогу 16-ти мешканцям міста на загальну суму 150000 гривень. Загалом цією програмою скористалися 460 мешканців, загальна сума коштів – 6 мільйонів 980 тисяч, – уточнила Ірина Марчук.

Виплати за соціальними програмами тривають навіть в умовах недовиконання міського бюджету та витрат на відновлення пошкодженого житла чернігівців та інфраструктури.

-Коли ми приймали ці програми на сесії, у депутатів було багато дискусій. «Давайте збільшимо вдвічі, втричі, в 5 разів» – деякі гарячі голови пропонували. Збільшити можна все, тільки забезпечення фінансового для цього у нас не було, і ми це пояснювали. Зараз ми це бачимо, коли бачимо загальні цифри. Це суттєві кошти, – підкреслив Олександр Ломако.

Заяви на отримання виплат за міськими соціальними програмами приймає департамент соцполітики міської ради.