ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Економія коштів бюджету: міський голова закликав підприємства моніторити ціни на електроенергію

Featured Video Play Icon

 Організувати впродовж року моніторинг цін на електроенергію, а також вивчити технологію їх формування, аби за можливості купувати дешевше, а відтак, економити кошти бюджету Чернігова. Відповідне доручення під час чергового засідання виконавчого комітету і, зокрема, розгляду питання розрахунків одного із медзакладів за послуги Енери міський голова дав профільному заступнику. Коментуючи, Владислав Атрошенко наголосив, що сьогодні енергетики – це герої свого фронту, однак, важливо, щоб розцінки для комунальних підприємств були в робочій позиції, а не на користь лише однієї сторони.

Уважно подивіться розцінки, зразу завіряю, що вони будуть різними у того, хто торгується, і в того, хто не торгується, а торгується в нас водоканал за моїм дорученням – він споживає досить серйозні кількості там. Сюди доєднать тролейбусне управління, покличте керівників і подивіться, як ми будем моніторить, тому що це ринкова ціна, вона там почасова і так дальше, як вона формується, як ми можем перевірить її, чи вона об’єктивна, чи не об’єктивна, а там дві копійки в одну сторону, або в іншу – це для нас декілька мільйонів на рік гривень, – підкреслив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

 Навіть кілька відсотків – це суттєва економія. А тому є різниця, слідкувати за ціноутворенням і добиватися вигідніших умов, чи просто сплачувати за рахунками, додав очільник Чернігова. Серед питань, ухвалених на засіданні – і встановлення рівня заробітної плати будівельникам, що враховуватиметься при проєктуванні і визначенні вартості капітальних ремонтів, реконструкцій чи нових будівництв. За словами міського голови, при курсі 27 гривень за долар начальники дільниць і прораби по факту отримували заробітну плату еквівалентну 700-800 доларам і вище. І якщо ми хочемо втримати фахівців в Україні та спонукати підрядників відходити від доплат через ФОПів, опалата має бути об’єктивною і обгрунтованою.

Якщо ми не будем платить 400 доларів власним працівникам, їм залюбки 1 200 будуть платить в Польщі, легко. Все-таки треба буде і слідкувать за реальними виплатами цієї заробітної плати, щоб ішли податки. Тому що тоді получається хімія, тобто, якщо ми ставимо 10 тисяч, вони тоді знімають готівку через приватних підприємців, штучних, платять готівкою і, в принципі, йде мінімізація просто податків, всього на всього, а зарплати реально все одно платяться згідно там ринкової ситуації. Тому 18 300, я вважаю, що це для будівельників не є сьогодні там завелика заробітна плата, – пояснив очільник міста.

Керівник управління житлово-комунального господарства також отримав доручення йти на випередження, фрахтувати проєктантів і запускати всі необхідні процеси, аби не втрачати часу у виконанні адресної програми і реалізації тих планів, що затверджені на 2023-й.