ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Російський ракетний удар по Чернігову: наслідки терористичного акту

Featured Video Play Icon

Історичний центр Чернігова засипаний склом та уламками. Це наслідки російського ракетного удару по обласному  музично-драматичному театру вранці 19-го серпня. Сама будівля театру зазнала прямого влучання, всередині виникла пожежа. Вибуховою хвилею з навколишніх будинків зірвало дах, вибило багато шибок.

Всі чернігівці знають це місце – Красна площа, драмтеатр, парк Хмельницького, православна церква, в якій якраз завершувалася служба, сьогодні велике православне свято. Багато перехожих і, на жаль, семеро загиблих і понад 100 постраждалих. Зрозуміло, що це сто відсотків злочин і терористичний акт проти Чернігова і проти України, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

На місце удару швидко прибули рятувальники з пожежної частини, яка знаходиться неподалік. Вони разом з поліцейськими стали першими, хто надав численним пораненим чернігівцям допомогу.

Час прибуття всіх спеціальних служб був дуже коротким, так, мабуть, склалися обставини, що вони всі поряд проїжджали і змогли оперативно надати допомогу. Навіть коли ще була інформація про те, що буде другий прильот, то швидка, ДСНС, поліція і військові вже працювали, – розповідає начальник управління превентивної діяльності ГУНП у Чернігівській області Андрій Зеляк.

Більшість постраждалих чернігівців у момент удару знаходилися за межами театру – прогулювалися центром міста, поверталися з церкви (адже 19-го серпня святкують Яблучний Спас), або їхали у громадському транспорті.

Якраз автобус став на зупинці, вибух – і все, всі на підлозі, дим навкруги. Я відчула, що з мене трохи тече. Вийшла сама з автобуса. Дякую поліції, що була поруч, посадили мене у машину однією з перших і привезли до лікарні. Мене обробили, наклали шви. Почуваюся більш-менш нормально. Не знаю, може це ще шок, – згадує поранена внаслідок обстрілу Ніна Миколаївна.

В будівлі драмтеатру в момент удару проходила виставка дронів. Цей захід організували фонд Dignitas, команда Victory Drones та Чернігівська обласна військова адміністрація, яка і надала дозвіл на проведення виставки. За три дні до заходу в мережі опублікували анонс.

-Має бути чітко цей випадок розібраний, розібрано те, що відбувалося навколо цього заходу, скільки людей там перебувало, – зауважив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Участь в організації даного заходу очільник Чернігівської ОВА прокоментував таким чином.

Я маю вивчити всі питання і потім надам вам повну, вичерпну інформацію з цього питання, – зазначив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Загалом внаслідок російської атаки постраждали 136 людей. Семеро чернігівців загинули, в тому числі шестирічна дівчинка. Її мама перебуває у важкому стані. Постраждалих доправляли до лікарень міста численні карети швидкої, машини поліції та навіть таксі. Медики одразу перейшли на посилений режим роботи і надавали допомогу всім, хто її потребував.

На цю хвилину у нас вже є 11 потерпілих, двоє з них «важкі» в операційній, їм надається медична допомога. Всі інші різного ступеня тяжкості, їм теж надана медична допомога і по ситуації люди були госпіталізовані, – повідомив директор КНП «Чернігівська міська лікарня №2 Владислав Кухар.

В районі Красної площі знаходяться різноманітні заклади  – магазини, аптеки, ресторани. Зазвичай жвавий ранок суботи для їхніх працівників вмить перетворився на кошмар.

Я і у війну працювала, це ми вже другий раз таке пережили. Де бог на світі є, щоб у свято, у таке свято!?,- каже Ірина продавчиня магазину.

Тим не менш, підприємці підтвердили, що Чернігів – стійке місто. Швидко оговталися і почали прибирати уламки та скло, якими був буквально засіяний тротуар. Вибиті вікна вже за кілька годин закрили фанерними панелями.

Ми непоборні, ми виживемо і вистоїмо. Бізнесу завжди тяжко. Ресторанам, всім іншим теж. Що ми можемо робити? Бути більш обачнішими і відноситися до своєї роботи з відповідальністю. До заходів, до роботи, до працівників. Бережіть себе, – зазначає керуюча рестораном Марія Грицик.

Чернігівцям, чиї оселі були пошкоджені ударом ракети, допоможуть відновити їхнє житло. З понеділка у місті запрацює спеціальний штаб для подолання наслідків російської атаки.

Зголосилися багато громадських організацій, українських та міжнародних, надати допомогу фінансову і будівельними матеріалами чернігівцям, чиї квартири постраждали. Там буде проста форма, яку можна буде заповнити і отримати цю допомогу. Долучиться обов’язково і місто, і  громада, і комунальні підприємства, які обслуговують ці будинки. Я думаю, оперативно, у найкоротші терміни, ми усунемо ті пошкодження, які отримали квартири чернігівців, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Територію навколо театру комунальники приберуть вже найближчим часом. Саму будівлю, в яку прилетіла ракета, поки не чіпатимуть, адже вона є місцем злочину. Розслідуватиме цей акт тероризму Служба безпеки України. Через російський ракетний обстріл 19, 20 та 21 серпня у Чернігові оголосили днями жалоби.