ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Меморіальний комплекс в Ялівщині: у Чернігові затвердили ескіз

Featured Video Play Icon

Яким буде меморіальний комплекс у Ялівщині – рішення прийнято. Містобудівна рада у муніципалітеті затвердила ескіз майбутнього комплексу на старому кладовищі. Тут під час боїв за Чернігів ховали загиблих – як військових, так і цивільних. Обговорення ескізу тривало більше місяця, останнім етапом стало затвердження зовнішнього вигляду надмогильних пам’ятників.

-Тому проєктувальником було розроблено ескіз і виготовлено макет пам’ятника. Сам макет вивезли на кладовище і поставили там, щоб змогли родичі приїхати і подивитися вживу, як він буде виглядати на місце поховання, – повідомив заступник начальника управління ЖКГ ЧМР Євгеній Дейнеко.

В обговоренні ескізного проєкту активну участь брали родичі і близькі похованих у Ялівщині військових. Дискусія була тривалою, багато учасників мали свої думки щодо того, як повинні виглядати надмогильні пам’ятники. Врешті-решт, зупинилися на варіанті з вертикальною плитою, де буде розміщена фотографія похованого, та горизонтальною з гербом України і невеликим місцем для висадження квітів.

-Кожен казав “Я хочу свій пам’ятник, ви не можете мені заборонити, бо я бачу своїх родичів так”, а я отак, я хочу двометровий, а я хочу триметровий… Це зрозуміло, кожен на щось розраховував і планував. А тепер треба всім перелаштуватись на якусь ідею, що це буде однаково у всіх. Ми перелаштувались, але все одно хочеться щось залишити своє, – зазначила дружина загиблого Лариса Корчева.

Як пояснили в управлінні ЖКГ міської ради, наступним етапом втілення меморіального комплексу в життя буде створення робочого проєкту. Меморіальний комплекс складатиметься з металевої стели з голубами, які символізують душі загиблих, алеї та доріжок, вимощених тротуарною плиткою, самих надгробків, системи освітлення та лавок. По периметру комплексу висадять кущі. 

-Робочий проєкт – це вже деталізація, всі креслення в деталях, конструктиви, планування території в деталях. Потім експертиза проєкту. Ніхто нічого не затягує, тому що питання дуже важливе. Яке тільки отримується проєкт, – оголошується процедура закупівлі. Далі, якщо все складається добре, то по строкам 2-3 тижні. І далі вже приступаємо до роботи, – зазначив Євгеній Дейнеко.

Виконавчий комітет міської ради 3-го серпня виділив на створення меморіального комплексу 25 мільйонів гривень. Роботи важливо починати невідкладно, адже існує ряд об’єктивних причин, в тому числі і пов’язаних з особливостями ландшафту, і необхідністю впорядкувати захоронення героїв оборонців нашого міста.

-Це не означає, що ми зараз виділяємо кошти на Меморіал на Ялівщині і не будемо виділяти кошти на армію, на підтримку Збройних сил України, військовослужбовців, військових частин. По цим напрямкам ми за 2022-2023 роки вже направили 160 мільйонів гривень. І будемо направляти стільки, скільки буде у нас можливості, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, під час боїв за Чернігів на старому кладовищі у Ялівщині поховали 1188 людей, серед яких 75 військових. Це було необхідно, адже на Яцево стояли російські війська. Наразі близько 200 родин загиблих вирішили перепоховати своїх близьких.