ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ліквідація наслідків ракетного удару: у Чернігові відзначили працівників екстрених служб

Featured Video Play Icon

Медики, поліцейські, рятувальники — усі вони першими опинилися на місці ракетного удару армії рф вранці 19 серпня. Про те, як рятували життя людей згадує фельдшерка виїзної бригади екстреної медичної допомоги Людмила Копиш. Каже, сім бригад одразу після вибуху вирушили на місце надзвичайної ситуації. На питання чи не було страху за власне життя, адже в той момент була висока ймовірність повторного удару — відповідає, що не могла діяти інакше, виконувала свій обо’язок.

– Ми були бригадою, яка проводила медичне сортування. Дуже багато наших колег допомагали, не дивлячись на те, що в кожного сім’я, вони доволі молоді. У нас дві дівчинки, які чергували в цей час на заході, вони постраждали, вони лежать у лікарні. Я хочу подякувати їм, що не дивлячись на те, що вони постраждали — вони продовжували надавати допомогу. Вони доставляли пацієнтів у лікарню і поверталися знову на місце події, – згадує фельдшерка виїзної бригади екстреної медичної допомоги Людмила Копиш.

У той день рятували постраждалих й цивільні, розповідає жінка. Більшість із них самостійно доставляли чернігівців до лікарень, аби медики своєчасно надали допомогу пораненим та убезпечили від можливих ускладнень.

– Великий уклін і подяка всім екстреним службам і простим людям, які намагалися допомагати. Саме отакі єднання всіх людей приведе нас до перемоги, – зазначила Людмила Копиш.

У перші хвилини після влучання ворожої ракети в історичний центр Чернігова, на місце трагедії прибули й рятувальники. Серед них був і водій третьої пожежно-рятувальної частини Дмитро Здоровець. Розуміння того, що відбулося, прийшло тільки на ранок наступного дня, каже чоловік, а в той момент діяли оперативно та холоднокровно.

– З пожежників ми були найперші, тому що наша частина знаходиться біля площі. Ми почули вибух дуже сильний, у нас повилітали вікна в частині. То ми не стали чекати виклику, одразу зібралися, швидко в машини й там уже начальник мого бойового розрахунку отримав виклик, коли ми вже поспішали на допомогу, – розповів водій третьої пожежно-рятувальної частини Дмитро Здоровець.

22 серпня виконуючий обов’язки очільника Чернігова Олександр Ломако відзначив працівників екстрених служб за самовідданість та професіоналізм, який вони проявили  усуваючи наслідки ворожої атаки.

– Усі служби, я це бачив особисто й чернігівці, які були поряд це бачили з перших секунд: поліція, патрульна поліція, МНС, швидкі допомоги, медики, цивільний захист, муніципальна варта, комунальні служби потім підключилися вже по розбору завалів. Усі були на місці, усі робили свою роботу, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Олександр Ломако також подякував волонтерам, що допомагають розбирати завали в драмтеатрі та прибирати уламки навколо епіцентру вибуху. Зазначивши, що в цій біді ми маємо спільно працювати заради нашої перемоги.

– Біля драмтеатру, у районі красної площі було багато уламків скла, будівлі. Так серце Чернігова зараз, воно складається з багатьох уламків, але вони єднаються в одне велике серце, яке відчуває лють і ненависть до ворогів за те, що вони таке роблять із нашими людьми і єднаються в підтримці нашого міста, у підтримці постраждалих, співчутті родинам загиблих і кожен робить те, що має робити, що може робити, – констатував Олександр Ломако.

Нагадаємо, зранку 19 серпня росіяни спрямували ракету в Чернігівський обласний музично-драматичний театр, унаслідок чого загинуло сім людей. 174 — постраждали. Саме в цей час у будівлі театру проходила зустріч-презентація українських виробників БПЛА “Люті пташки” за підтримки ОВА. Наразі у лікарнях міста продовжує знаходитися 46 людей. Медики надають всю необхідну допомогу.