ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Рішення проти демократії і вибору чернігівців – про постанову щодо повноважень МВА

Featured Video Play Icon

Четвер, 23 лютого. До парламенту внесено проєкт Постанови №9055 про наділення керівника Чернігівської міської військової адміністрації повноваженнями міської ради, виконавчого комітету та міського голови одночасно. І яку оцінку дадуть йому потім – фактичного знищення місцевого самоврядування і згортання децентралізації, ідеального лакмусу для країни та перепису прихильників диктатури. Як зазначив виконуючий обов’язки очільника міста, посилаючись на одного з народних обранців, на погоджувальній раді перед засіданням ВР єдиним аргументом для направлення відповідного документу на розгляд профільного комітету була нібито відсутність місцевої влади у Чернігові. Згідно з процедурою, саме після його погодження проєкт можуть винести на голосування депутатів.

О 15-їй годині сьогодні мав відбутися комітет профільний з національної безпеки, оборони та розвідки і мене запросили на ньому виступити, відповісти на питання депутатів. Просто на погоджувальній раді представник з Чернігівщини, який був співдоповідачем по цьому питанню, сказав, що єдина підстава чи там головна підстава для пропозиції ліквідації місцевого самоврядування в Чернігові це те, що воно неспроможне виконувати свої функції, тому що не збирається міська рада, є проблеми з кворумом, половина депутатів втекли з міста, чи там залишили місто. І тому єдиний спосіб це все врегулювати – це наділити створену вже військову адміністрацію всіма повноваженнями міської ради, – повідомив  в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Це тоді як остання сесія міської ради відбулася за два дні, 21-го лютого, у складі 29-ти депутатів, а попередня і перша без обраного чернігівцями мера Владислава Атрошенка, 9-го лютого, у складі 32-ох, коли кворум – 22 обранці. Тобто, вони скликалися і були абсолютно правомочні.

За рік роботи в умовах повномасштабної війни з рф міська рада 13 разів збиралася на засідання і ухвалила 179 рішень, виконавчий комітет – 65, на яких розглянув 742 питання важливих для забезпечення життєдіяльності міста. Після того як місто-герой Чернігів одним із перших прийняв на себе удар ворога і не пустив його вглиб держави, зазнав колосальних руйнувань і втрат, він почав швидко повертатися до життя та відбудовувати об’єкти критичної інфраструктури, лікарні, школи, садочки та житлові будинки. Працюють галузеві та соціальні програми підтримки людей, прийнятий бюджет на 2023-ій і ведеться активна робота з міжнародними партнерами і донорами для залучення коштів на відновлення.

Виступити ж перед народними депутатами і членими комітету і їм донести це так і не вдалося – засідання з одним питанням в порядку денному скасували.

Я хотів сказати комітету на цій зустрічі, що зараз вони розглядають не безпекове, а політичне питання воно пов’язане виключно з політичними причинами, тому що в місті наявна діюча місцева влада, обрана людьми, і її ліквідація перекреслить вибір людей, які делегували місцевій владі, депутатам право керувати містом, формувати його стратегію розвитку. Справа військових – воювати, справа цивільних – займатися життям міста. Тому спроба ліквідувати місцеве самоврядування виглядає лише як крок проти демократії, проти свободи і проти чернігівців, – зазначив Олександр Ломако.

При цьому, зі створенням у місті військової адміністрації, майже за рік після початку великої війни, міська рада публічно заявляла, що готова з нею співпрацювати в тих напрямках, що передбачені законом – безпеки і оборони. А також прийняла відповідне звернення до Верховної Ради на сесії з чіткою позицією: займатися розвитком і забезпеченням життя міста має обрана місцева влада, а обороною міста – призначена військова адміністрація. До дій і рішення центральної влади нині прикута увага всієї України. Так, про те, що Чернігівська міська рада гідно проходить випробування війною та підстав позбавляти її повноважень немає, заявила у своєму зверненні до профільних комітетів і фракцій Верховної Ради Асоціація міст України. Та попросила депутатів не голосувати за проєкт постанови, далі за текстом:

Прийняття Верховною Радою постанови про передачу повноважень місцевого самоврядування Чернігова військовій адміністрації не має юридичних підстав, шкідливе для відновлення міста та може стати небезпечним прецедентом згортання демократіі, гарантованої Конституцією” – йдеться у зверненні.

Свою думку та підтримку місцевому самоврядуванню Чернігова висловило і чимало відомих громадських та політичних діячів. “Безпекові” аргументи створення військової адміністрації не витримують жодної критики, коли є приклад Харкова, який постійно під обстрілами, або Запоріжжя, що вже півтора року живе без міського голови, і де до сьогодні немає військових адміністрацій, про це написав на своїй сторінці колишній керівник Комітету виборців України та народний депутат 8 скликання Олександр Черненко.

 “Це виключно політичний і вибірковий підхід. Більшість депутатів міської ради і міський голова Чернігова Атрошенко в той час, коли ворог стояв біля міста, були зі своєю громадою і забезпечували функціонування всіх служб, ризикуючи життям і здоров’ям. Сьогодні вони не сподобалися комусь на Банковій і їх просто усувають, сподіваючись, що війна все спише. Ні, не спише. Парламент ще може зупинити цю повзучу узурпацію. Але це за умови, що в Україні є парламент”, – зазначив Черненко.

Назвали цей проєкт постанови фактичною ліквідацією місцевого самоврядування в боротьбі за політичні інтереси та зневажанням вибору чернігівців і народні депутати Олексій Гончаренко та Ірина Геращенко. Цитуємо: “Наступ на місцеве самоврядування і розправа з нелояльними мерами послаблюють країну і відкидають нас від євроатлантичної інтеграції. Адже ЄС – це сильний центр і сильні регіони. Чернігів обрав місцеву владу і цей вибір треба шанувати”.

 А народний депутат України та ексочільник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зазначив, що це перепис прихильників диктатури, а також перехід ще однієї червоної лінії на шляху узурпації влади під приводом війни.

Намір замінити обрану людьми Чернігівську міську раду військовою адміністрацією – це не про потреби оборони й безпеки, а про все нахабніше політичне мародерство. І, звичайно, це плювок в обличчя мешканцям героїчного міста, які категорично проти позбавлення їх самоврядування. Особливого цинізму ситуації надає той факт, що за місяць Чернігів відзначатиме 400-літній ювілей отримання Магдебурзького права. Єдиний плюс у всій цій історії – голосування за постанову 9055 стане ідеальним лакмусом і чітким переписом прихильників сваволі і диктатури серед депутатів Верховної Ради” – написав В’ятрович.