ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів – серед лідерів рейтингу міст України: результати муніципального дослідження

Featured Video Play Icon

Війна, руйнування і понад рік роботи над відбудовою та поверненням життя у місто. Чернігівці дали високу оцінку якості послуг у різних сферах, які отримували протягом цього часу. Про це  говорять дані восьмого всеукраїнського муніципального опитування проведеного Міжнародним республіканським інститутом. Презентація відбулася  30 червня в Києві під час Конференції з демократичного врядування. 

-Міста цього року, без Маріуполя, Сєверодонецька й Херсона. 16800 респондентів, по 800 у кожному місті. 31 день польових робіт. Результати цьогорічного муніципального дослідження підтвердили всі тенденції і зміни, які відбулися з українським суспільством протягом півтора року, за час повномасштабного вторгнення. Основне, яка відбулася зміна — це консолідація суспільства навколо однієї мети — перемогти ворога, повернути собі країну, віра в свої сили, стійкість не зважаючи на всі труднощі і невзгоди які доводиться переживати, – зазначив  заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів.

Загальні настрої українців, сприйняття ними дій місцевої влади та ставлення до відбудови – для вивчення цього і проводять щорічне  дослідження. Під час конференції аналізували отримані результати, а також говорили про роль місцевого самоврядування. Серед учасників конференції – посолка США в Україні Бриджит Брінк, директор Міжнародного республіканського інституту в Україні Майкл Дракмен, представники центральної влади та власне місцевого самоврядування – мери Києва, Харкова, Миколаєва, Бучі, Рівного та Вінниці. Чернігів представляв виконуючий обов’язки міського голови Олександр Ломако.

– Я захоплююсь героїчними зусиллями проти жахливих військових злочинів і звірств росії. Моя робота тут полягає в тому, щоб виконувати обіцянку Президента Байдена підтримувати Україну, але й робити все можливе, аби Сполучені Штати та американський народ знали, що відбувається в Україні, – розповіла посолка США в Україні Бриджит Брінк.

Дослідження цьогоріч презентували в новому форматі  – міста згрупували за умовними регіонами  – захід, центр та прифронтові. Це продиктовано різними умовами в яких вони опинилися – одні приймали ВПО та десятки підприємств, отримавши додаткові надходження  в бюджети і плануючи розвиток своїх громад, а з інших через безпекову ситуацію виїздили люди, вищезгаданий бізнес, а завдані війною збитки оцінюються в мільярди доларів. Чернігів  саме серед таких, в блоці  – прифронтові. 

– Хоча і зараз варто сказати, що по цим показникам, які ми бачили, зрозуміло, що міста, які постраждали і зазнали руйнувань переважно просіли, тому що у нас інші пріоритети зараз, але якщо подивитися розділ «прифронтові міста», Чернігів продовжує з Харковом ділити перше-друге місце. Це означає, що нам вдалося повернути життя в місто, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Відремонтувати житло, критичну інфраструктуру і запустити заклади освіти – Чернігівська міська влада у квітні 22-го року саме ці напрямки визначила для своєї роботи пріоритетними, йшлося під час виступу Олександра Ломако. Загалом же на відбудову за згаданими та іншими напрямками вже спрямовано з бюджету громади понад 470 млн грн, не враховуючи іншу допомогу. 

– Попри ті складнощі, які є. Попри те, що місто близьке до кордону, попри політичний певний тиск і перешкоди, які відбуваються, місто продовжує відновлюватися, – зазначив Олександр Ломако.

Водночас, не поступається Чернігів  і містам  блоку центр та захід, маючи зведений показник якості послуг на рівні міст у трійці лідерів.  За окремими послугами чернігівці високо оцінили як відбувається прибирання сміття  – 76% опитаних і це третій результат по україні, така ж кількість респондентів відзначили роботу вуличного освітлення та водопостачання. 

А от показник, який попередні роки тягнув Чернігів вниз, нині вийшов на позитивну  динаміку  – громадські перевезення. Якістю задоволені  49% опитаних, ще 33% поставили середню оцінку. Це пояснюється запуском нової транспортної мережі відразу після завершення активної фази війни, відмовою від автобусів малої місткості.

Поступово відновлюється зруйнована контактна мережа, продовжений курс на оновлення парку тролейбусів  – у 23-му році купили шість машин. Попри пошкоджені рашистами 80% закладів освіти у місті вдалося запустити процес навчання офлайн і це також знайшло своє відображення в презентованому дослідженні. 

– 200 мільйонів гривень ми виділили з бюджету міста. Частина з них, 75 — ремонт укриттів. Дуже сильно допомогли по освіті міжнародні донори, ми також залучили значне фінансування. З державного бюджету 31 мільйон на відновлення освіти, від донорів більше 60. Зараз у нас 15 тисяч дітей ходить офлайн у школи, до війни ходило 27 тисяч. Більше половини дітей мають можливість навчатися, – повідомив Олександр Ломако.

65% опитаних обрали відповіді відмінно, добре та середньо, відповідаючи на питання про школи,  58%   –  про  дитсадки. Загалом же 65% чернігівців вважають, що місто рухається в правильному напрямку, 24% – що ні, решта не змогла відповісти. Серед висновків до яких прийшли дослідники Міжнародного республіканського інституту у 2023 році – рівень довіри людей до місцевої влади зазнав змін. В критичній ситуації вона опинилася до них найближче, займається як безпековими питаннями, так і функціонуванням громад, підтримкою постраждалих, відбудовою. 

– Рівень довіри до місцевої влади є надзвичайно високим і є вищим ніж до центральної влади. Будь ласка, поки у вас є цей певний медовий місяць, використовуйте його для зміцнення довіри, втілення певних інвестиційних проєктів, для втілення взагалі місцевих проєктів, – зауважив заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів.

Місцеве самоврядування має підтримуватися центральною владою, чим сильнішими будуть громади, тим сильнішою буде вся країна, яка декларує європейський напрямок і має відповідати принципам та вимогам, які існують в країнах ЄС. Це перш за все демократія – основою якого і є місцеве самоврядування, йшлося на конференції. 

– Дуже важливо зараз допомогти місцевому самоврядуванню реалізовувати проєкти відновлення, відбудови зруйнованої інфраструктури, тому задача центральної влади максимально допомогти і сприяти органам місцевого самоврядування бути сильними, мати ресурс і працювати в інтересах громади. І, на жаль, ми інколи бачимо протистояння центральної влади і органів місцевого самоврядування, – підкреслив представник ГО «Український незалежний центр політичних досліджень» Максим Лациба.

– Сьогодні, давайте будемо відвертими, викликає стурбованість надмірна централізація влади, використання правоохоронних органів для тиску на бізнес та місцеву владу. І центральних органів влади на судову систему. Не повинно бути політичної боротьби і не демократичних методів управління державою, країною, яка дуже хоче бути і переконаний в тому, прагне цього і стане членом Європейського союзу та НАТО.  Громадянам потрібен результат роботи влади, яку вони обирають. Їм не потрібна політична боротьба і всі розуміють, що я маю на увазі. Вони чекають об‘єднання зусиль всіх гілок влади і суспільства. Заради чого? Перемоги, – зазначив міський голова Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко.

Ознайомитися з результатами всеукраїнського муніципального опитування можна на сайті Міжнародного республіканського інституту.