ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відшкодування за пошкоджене житло: як наповнюється реєстр у Чернігові

Featured Video Play Icon

В Україні в тестовому режимі запрацювала програма відшкодування “єВідновлення” за пошкоджене внаслідок війни житло. Мова про оселі, що зазнали руйнувань після повномасштабного вторгнення рф, перебувають на неокупованій території, підлягають відбудові, але до сьогодні не були відремонтовані, а також – до 200 тисяч гривень від держави на будматеріали чи послуги підрядників. Порядок, визначений законом, такий, що людина має повідомити про понівечене майно через “Дію”, ЦНАП, нотаріуса або управління соцзахисту, відкрити спеціалізований рахунок в банку, і в тій же “Дії” скласти заяву на компенсацію. Далі вже обов’язок комісії, створеної при органі місцевого самоврядування – обстежити житло, внести про нього дані в реєстр і розрахувати суму виплат. У Чернігові до єдиного реєстру пошкодженого та знищеного майна станом на 22 травня внесено 745 об’єктів, з яких 518 – житлового комплексу – таку інформацію озвучили на щотижневій нараді в муніципалітеті.

-У нас зараз є проблема, що реєстр не працює, не підтягуються повідомлення до тих актів, які ми складаємо і вносимо в реєстр. Значить, ще напрацювання тільки по приватному сектору 245+ актів, і по ЖКГ, я так думаю, що більше, напевно, 200, тому що я підписую кожен день ну десятків п’ять, – повідомив заступник Чернігівського міського голови Олександр Атрощенко.

-Вирішення питання по компенсації – треба наповнити реєстр, це робота з “Дією”.  Ну, наприклад, ми одну декларацію в “Дії” можемо два тижні проводити, три.

 – Через те що вона працює погано?

 – Так, а це робота з громадянами. Має бути створений окремий відділ, який цим буде займатись, тому що це тисячі людей. Якщо не буде цей створено спеціальний відділ, вони паралізують роботу і архітектури, і ЖКГ, і всього іншого, – зауважив начальник управління ЖКГ ЧМР Ярослав Куц.

На засіданні зазначили, що питання відкриття окремого відділу опрацюють детальніше. Разом з тим, цього дня, 23 травня, рішенням виконкому створили і спеціальну комісію.

Ця комісія приймає документи, далі проводить оцінку майна, яке пошкоджене, по постанові 381 заповнює чек-листи, надає інформацію фізичним особам і визначає компенсацію за пошкоджене майно.

– До 200 тисяч?

– До 200 тисяч. Але хотів доповісти, що якщо раніше було 500 тисяч компенсація могла бути, то зараз змінили, зменшили до 200 тисяч. По зруйнованому майну поки ще немає нічого, чекаємо також постанови Кабміну, яка буде надавати можливість сертифікати отримувати людям.

Водночас, що стосується компенсації за пошкоджені квартири у тих багатоповерхівках, що були відновлені містом за рахунок місцевого бюджету та допомоги донорів, за словами Ярослава Куца, по всіх адресах люди можуть отримати відповідне фінансування на поточний чи капітальний ремонт від держави.

Ця постанова про компенсацію говорить про що? Що якщо відновлені місця загального користування і, умовно кажучи, є двері в квартиру, то все інше – на це можна отримати 200 тисяч. Тому, аби ми не зробили цю роботу, люди би не мали можливості отримати кошти.

Постановою №381 також передбачається, що кошти можна використати на придбання вікон, дверей, покрівельних чи будь-яких інших будівельних матеріалів, а також оплату виконання відповідних послуг, але лише впродовж року від моменту їх надходження на спеціальний рахунок.