Факт-новини: оперативні сюжети

Кримські сорти рослин та оздоблення з розбомблених будинків: чернігівки висадили особливий квітник

Featured Video Play Icon

Ми дуже хочемо повернутися в український Крим. І ми повернемося туди, – говорить пані Ніна, мешканка будинку та садівниця

Нагадує про пережите та дає надію на щасливе майбутнє. Через рік після деблокади міста чернігівки Ніна та Ольга висадили незвичайний квітник. Жінки розпочали роботу ще навесні, аби влітку милуватися яскравими барвами навколо рідного будинку. Особливістю клумби є те, що більшість квітів родом з окупованого нині Криму. Дизайном та оформленням займалися власноруч, а декор обрали символічний: уламки каміння з розбомблених окупантами будинків на вулиці Чорновола. 

Ми саджали ті рослини, які не однорічні, і до морозів будуть, і до наступного року. І тут такі рослини, які будуть довго. Бо вони хочуть виживати, і вони хочуть щоб ми повернулися в Крим, юка – кримська, кам’яна троянда – кримська. Згадувала я Крим. Куди більше 30-ти років возила людей відпочивати, я дуже його люблю. Український Крим, де наші люди, пів міста там відпочивало, – розповідає пані Ніна.

У садівників-початківців з’явилася ідея не лише облаштувати квітник під вікнами багатоповерхового будинку, а й виростити поруч свіжу городину. Ольга разом з чоловіком самотужки знаходили насіння та розсаду. Наразі вони удобрюють землю й вже бачать перші результати, а ось основний врожай зберуть ближче до осені.

Чоловік купив соняшник, висадив. Кукурудзу привіз, посадив солодку, навіть гарбуз там є, помідори, капуста, кабачки повиростали. І картопельки сім кущів, просто посадили як на городі. І вийшов такий зелений город, і соняшник зацвів уже. Нам піддають трошки настрою наші клумби і нам подобається цим займатися, – ділиться мешканка будинку та садівниця пані Ольга.

З усіх районів міста люди безкоштовно привозять сюди нові сорти квітів, щоб урізноманітнити палітру зелених насаджень. Мешканці сусідніх будинків таку ініціативу схвалюють, адже досі пам’ятають, який вигляд мало це місце до початку активних бойових дій на території Чернігова. 

Я його називала “кошачий рай”, тому що тут було багато абрикосів і тут жили коти. Усі вони були білі чомусь. А потім після 3-го березня тут все було зруйноване, було каміння. Я взагалі дивлюся, тут усі жіночки, ну такі чарівні – це наші українські жінки.

У нас скрізь повинно так бути, ми повинні відроджуватися  і прикрашати свою землю, – зазначає мешканка сусіднього будинку, пані Мирослава.

У квітковій композиції жінки намагаються поєднати всі українські народні символи: чорнобривці та мальви, які переплітаються з іншими, зокрема, кримською кам’яною трояндою. Найближчим часом поруч з ними натхненні садівниці планують висадити петунії.