НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Шана полеглим випускникам: Алею пам’яті висадили у чернігівському ліцеї №15

Featured Video Play Icon

Пам’ять про колишніх учнів, котрі, починаючи з 2014-го, віддали життя за мир та свободу. У Чернігівському ліцеї № 15 матері загиблих захисників разом зі школярами висадили туї. Кожне з дев’яти дерев — присвята одному із полеглих у російсько-українській війні випускників закладу.

Герої захищали нашу країну, і вони зробили все, щоби ми були незалежні. Це дуже важливо пам’ятати тих людей, які за нас воюють. Цей приклад ми хочемо показати всій країні, щоб усі бачили, усі пам’ятали, що наразі є війна і просто про це не забували, – зазначила Настя та Аня, учениці Чернігівського ліцею № 15.

Іменне деревце в пам’ять найріднішої людини посадила й Наталія Лисенко. На початку повномасштабної війни її син Георгій брав активну участь в обороні Києва, а згодом виконував завдання в Запорізькій, Луганській та Донецькій областях. Його останній бій з окупантами відбувся поблизу Бахмута в листопаді 2022-го — ціною життя чоловік врятував побратимів. Торік воїн був посмертно нагороджений званням Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Чудовий син дуже, дійсно громадянин, який любив Україну. 15-й ліцей, я їм дуже вдячна за те, що вони багато роблять для того, щоби пам’ять про мого сина, про інших їхніх випускників, про інших хлопців, щоб вона жила, щоб діти, які вчаться, щоб вони пам’ятали. Діти — це майбутнє, вони будуватимуть нашу країну. І я думаю, що якщо вони пам’ятатимуть про наших хлопців, синів, то вони збудують її ще краще, – розповіла мати загиблого Героя Наталія Лисенко.

Туї утворили так звану «Алею пам’яті». Вічнозелені хвойні дерева будуть рости та нагадувати про мужність і самопожертву Героїв, котрі повернулися на щиті, але назавжди залишилися в серцях своїх рідних та всієї громади міста.

Сьогодні дуже приємно бачити, як зворушливо мами поставилися  до цієї події, і як зворушливо поставилися  до цього діти. Ми це робили від щирого серця, і нам хочеться якось увіковічнити пам’ять саме цих героїв. Увіковічити хотілося б пам’ять усіх, хто загинули за Україну. Хочеться, щоб кожен, хто проходив нашим двором, нашої школи, щоб вони бачили, скільки в нас загинуло захисників, що це дійсно Герої, ми пишаємося ними, – підкреслила  директорка Чернігівського ліцею № 15 Антоніна Харченко.


Приурочили ж акцію з висаджування дерев до Дня матері, який цьогоріч Україна відзначатиме в неділю, 12-го травня.