ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівські матері полеглих Героїв вшанували пам’ять своїх синів і доньок

Featured Video Play Icon

Вони нас звідти захищають, а ми тут пам’ять про них зберігаємо, – каже мати загиблого воїна Наталія Бушніна.

Вони втратили найцінніше — своїх дітей. Напередодні Дня Матері в Чернігові біля оновленої меморіальної стели учасникам АТО/ООС зібралися мами полеглих захисників та захисниць України, аби вшанувати пам’ять своїх синів і доньок, котрі віддали життя за Незалежність нашої країни. Жінки принесли квіти, запалили свічки та, зі сльозами на очах, але з гордістю в серці, згадали найрідніших людей, які назавжди залишаться Героями.

Нас немає вже кому привітати, бо діти загинули. То ми традиційно збираємося коло стели «Герої не вмирають». І вже не діти нас вітають, а ми несем їм квіти і вшановуємо їх тут. Ми дуже вдячні міській раді, тому що й банери на Алеї Героїв — це вшанування наших дітей, і стела теж, – зазначила заступниця голови ГО «Єдина родина Чернігівщини» Людмила Житнікова.

Мене називають сильною жінкою, тому що я втратила двох дітей за час війни. Зруйновано мій дім, я втратила здоров’я. На цей день ніхто не прийде, мене не привітає. Тільки могили залишилися. Але ось ми знаходимо розраду в зустрічах зі своїми коліжанками, зі своїми матерями, які опинилися в такій самій ситуації, як я. Це дуже важко, – розповіла мати загиблого воїна Наталія Бушніна.

Чернігів пам’ятає своїх Героїв. Висловив слова поваги та підтримки матерям полеглих захисників та захисниць від імені всієї громади виконувач обов’язків очільника міста Олександр Ломако.

Ми як місто, звичайно ж, пам’ятаємо про те, що війна почалася не 24-го лютого 2022-го року, вона почалася у 2014-му році. Усі, хто пішли захищати Україну з перших днів, вони для нашого міста Герої. На жаль, кількість жертв збільшується щодня. На жаль, і зараз дуже багато матерів, рідних втрачають своїх близьких на цій війні. І побажання, звичайно, тільки одне — щоб якомога швидше вона закінчилася нашою Перемогою. І всі жертви, які є, які будуть ще, очевидно, вони були недаремні, щоб ми збудували нормальну країну, чого хотіли ваші діти, і за що вони пішли боротися, що вони пішли захищати. Це наша спільна вже відповідальність. І єдине, що ми можемо зробити, щоб їхня пам’ять жила вічно — це зберегти країну і зробити її справді нормальною, демократичною, європейською, заможною країною, якою ми будемо всі пишатися і пам’ятати, завжди пам’ятати, завдяки кому й завдяки чому, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Попри біль втрати, матері загиблих військовослужбовців, об’єднані в ГО «Єдина родина Чернігівщини», чим можуть допомагають армії — донатами, безпілотниками, продовольством, — аби якомога більше синів та доньок повернулися до своїх родин живими та з довгоочікуваною звісткою — Україна перемогла.