Факт-новини: оперативні сюжети

Підготовка до зими: наступний опалювальний сезон ТЕЦ проходитиме разом з “Теплокомуненерго”

Featured Video Play Icon

Чернігівська ТЕЦ наступний опалювальний сезон проходитиме разом «Теплокомуненерго», про це заявив в.о. міського голови Олександр Ломако під час засідання виконкому, 21 липня.  Вже за місяць єдиний майновий комплекс Чернігівської ТЕЦ має повернутися  в управління територіальної громади, після чого господарську діяльність здійснюватиме КП «Теплокомуненерго». Виконком міської ради розглянув проєкт рішення щодо змін до бюджету, які передбачають фінансування  цього комунального підприємства у розмірі додаткових 40 мільйонів гривень.  

Я нагадаю, коли ми приймали бюджет на 2023 рік, там була сума 90 млн. закладена на підприємство «Теплокомуненерго». Щоб зараз всім зрозуміло було:  що ми не додаємо кошти. Ми забрали протягом року  з цих  90-та 74 млн.  Тобто більшу частину ми забрали на більш пріоритетні в той час статті,  і забравши 74 млн, зараз додаємо 40 млн. У нас сумарно по напрямку Теплокомуненерго буде  близько 56 млн грн., – говорить Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Ці кошти потрібні передусім  на забезпечення зарплат для працівників ТЕЦ, завершення ремонтних робіт і придбання реагентів, необхідних для підготовки підприємства до опалювального сезону.

Кошти, які ми закладаємо, це для того, щоб колектив який там є, а він весь переходить до Теплокомуненерго, всі  люди зберігають свою роботу і продовжують працювати, – поки не почнеться опалювальний сезон і люди не будуть сплачувати комунальні послуги, заробітна плата буде сплачуватися з бюджету міста, тому що інших джерел там немає. 34,6 млн ми закладаємо на заробітну плату. Це ремонти поточні, які очевидно необхідно буде ще провести, для того, щоб підприємство 100% було готове до опалювального сезону, це десь 10 – 15 млн грн. ми бачимо попередньо і близько 5 млн – це хімічні реагенти, – зазначає Ломако.

Планову підготовку обладнання до осінньо-зимового періоду проводить орендар ТЕЦ.  В цьому заступник міського голови переконався, побувавши цього тижня на підприємстві разом  із заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури і представниками Нафтогазу.

Я залишився задоволеним. По їхнім цифрам – це 75% приблизно готовності, по мережах – 52%, по котлах – більше, котли зараз на плановому капітальному ремонті. Один забирається зараз буквально, другий – наприкінці серпня, по мережах також всі роботи йдуть. Відповідно, ми очікуємо, що у вересні у нас уже буде повністю готова ТЕЦ до роботи в опалювальний період, – акцентує в.о. міського голови Чернігова.

Поки місто ні фізично, ні юридично ще не зайшло на підприємство, зазначив Олександр Ломако, не виключено, що після 20 серпня, коли спливає термін договору оренди, можуть виникнути труднощі і питання, які зараз важко передбачити:

В якому стані там обладнання, які були інвестиції здійснені орендарем за 23 роки, стан заборгованості за енергоносії, у першу чергу перед Нафтогазтрейдинг, за газ, і т.д.  – це питання, на які сподіваюсь частково дасть відповідь держава і правоохоронні органи після аудиту, який у третьому кварталі має відбутися на Чернігівській ТЕЦ, я думаю, що там є над чим працювати.

Підготовка до зими йде планово, згідно з графіками, ухваленими ще на початку року, відповідно до рішень, які були прийняті депутатами. У міській раді впевнені, що опалювальний сезон у Чернігові розпочнеться вчасно і місто  його пройде якісно, враховуючи минулорічний досвід і розуміючи існуючі ризики.