Факт-новини: оперативні сюжети

Герої без зброї: виставка про незламних комунальників Чернігова

Featured Video Play Icon

Забезпечили функціонування міста під час бойових дій. В обласному історичному музеї імені Василя Тарновського відкрили виставку “Герої без зброї” про роботу комунальників під час облоги Чернігова. На одній зі світлин – Зоя Адамюк. Навіть під обстрілами окупантів жінка разом із колегами продовжувала виконувати свої обов’язки та підтримувала чистоту в місті.

-Я така, фанатка, люблю своє місто і нікуди не збиралася виїжджати.
Виходжу, біжу, дивлюся. Збираю якщо десь сміття, папір, пакети. Підмітаю де встигаю. Чую якась повітряна тривога, ховаюсь, – розповіла робітниця з комплексного прибирання ЖЕКу № 10 Зоя Адамюк.

У лютому-березні минулого року комунальниця не лише сумлінно працювала, а й викладала власні думки на папері аби зафіксувати події і найтяжчі дати. У цьому Зої допоміг особистий щоденник, який вона досі зберігає. Він нагадує про пережите під час облоги Чернігова.

-Бачу, що розвиваються події, думаю, ну що ж, потрібно писати. Бо забуду. Як і стріляли, як і по воду ходили, де шукали. І яка де їжа, де гуманітарку хто прислав. Скільки пострілів навіть. Бувало, якраз стріляли, то сидиш вдома, не йдеш нікуди, – зазначила Зоя Адамюк.

Музейники створили одразу декілька експозицій, присвячених й іншим героям, які
забезпечили місто найнеобхіднішим – водою, світлом, газом, хлібом та зв’язком, а також швидкими темпами відновлювали зруйноване рашистами після їх ганебної втечі. За словами організаторів виставки, так вони хотіли висловити вдячність незламним комунальникам, що працювали під ворожими обстрілами.

-І герої це ті люди які працювали, вони власне є всі героями. Давали змогу вижити місту у таких надзвичайно складних умовах., коли місто бомбардували, – зауважила старша наукова співробітниця історичного музею ім.В.Тарновського Світлана Землянська.

На виставці можна побачити не тільки світлини героїчних людей. Експонатами стали дошка з хлібзаводу на якій писали скільки хлібу зможуть випікти за день,трансформатор з розбитої підстанції, понівечені
обстрілами дверцята сміттєвозу.

-Але найбільше, напевне, заслуговує уваги такий експонат, не примітний на перший погляд і нібито не цікавий, але оце взуття, ці черевики, але воно оплавилось від того, що люди ходили- це газ, це все палало, це пожежа, – підкреслює Світлана Землянська.

Організатори готуються презентувати останній розділ виставки “Герої без зброї”. Він буде присвячений роботі енергетиків, які поділяться власними історіями й спогадами. Крім того, працівники музею вже збирають інформацію про деокуповані села, щоб у майбутньому створити експозиції які розповідатимуть про військові злочини росії.