Новини

Йшов сьомий місяць пандемії

Featured Video Play Icon

На сьомий місяць пандемії  Чернігівщина упевнено крокує до червоної зони. “Безсмертних”  мешканців регіону, які нехтують засобами особистої безпеки стає все більше і це  приводить до наступних наслідків.

  • Загалом з початку виявлення у Чернігові зареєстровано 953 хворих і тих, що перехворіли на COVID-19. Одужали 540, захворіли за останню добу – 28, зараз хворіють – 400 осіб.  

З них у стаціонарі міської лікарні №2 – 56 осіб, у міській лікарні №3 – 25 осіб. Амбулаторно лікуються 319, з них на пневмонію хворіє 15 осіб, симптоми ГРВІ спостерігаються у 284 осіб. З числа хворих на COVID-19 у Чернігові сьогодні вже троє на ШВЛ і 20 – на кисневій терапії, – озвучив  на розширеній нараді в міській раді керівник міського управління охорони здоров’я Владислав Кухар.

Кількість безсимптомних випадків зменшилася до 20. Серед пацієнтів 32 – медики , двоє  з них у стаціонарі. Перебіг хвороби стає все більш агресивним, – акцентував Владислав КУХАР.

  • Відповідно до нового розпорядження Головного державного санітарного лікаря України на сьогодні госпіталізація пацієнтів проводиться тільки, якщо є ознаки дихальної недостатності. Хворим, у яких цих ознак не спостерігається, не варто наполягати на лікуванні в умовах стаціонару. Такі пацієнти лікуються амбулаторно, – наголосив Владислав Кухар.

Наразі 15 осіб з пневмонією у Чернігові  вже лікуються вдома. При цьому за кольоровими ознаками пандемії , Чернігів на цьому тижні  потрапив до «жовтої» зони, тоді  як область –  на межі  «помаранчевої».

Він  починається зі 120 випадків за тиждень на 100 тис населення. По нашій області цей показник – 122,5 випадків. Це за рахунок таких районів, як Носівка, Ніжин, Бобровиця. Тобто узагальнений показник області лише трохи перевищує поріг помаранчевої зони, а в окремих районах він – ще вищий.

Тестуванням на COVID-19 на сьогодні по Чернігову охоплено 59,8 на 100 тис. населення. Показник тестування майже удвічі вищий за мінімально допустимий за нормативними документами,- додав Владислав Кухар.

У нашому регіоні з COVID – 19 ситуація погіршується, – констатує головний медик Чернігова і звертається до поліції, на яку покладена функція контролю за дотриманням карантинних норм, посилити роботу у цьому напрямку.

Міський голова  не лякає, але теж намагається достукатися до чернігівців.На жаль, доки ми не стикнемося з тим, що лікарні вже не зможуть приймати за потребою хворих з дихальною недостатністю – а вже ми до цього йдемо – люди й не зрозуміють усієї загрози. Доки суспільство, люди самі не почнуть робити зауваження і не почнуть розуміти важливості цих примітивних речей – ми нічого не змінимо і йтимемо цим шляхом. А найстрашніше те, що ми йдемо в ситуацію, коли вже не зможемо забезпечити ліжкомісцями всіх тих, хто цього буде потребувати. І доведеться приймати рішення, кому можна лікуватися в стаціонарі, а кому залишатися дома, – підкреслив Владислав Атрошенко