ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Дрони замість ворожих книжок: як чернігівці конвертують російськомовну літературу у зброю

Featured Video Play Icon

Обміняти російськомовну літературу на зброю для українських захисників та захисниць. Чернігівський “Гончаренко центр” збирає як твори ворожих класиків, так і просто книги, перекладені мовою окупанта, та здає їх на макулатуру. Усі виручені з цього кошти йдуть на закупівлю FPV-дронів, які показали свою ефективність у веденні війні 21-го століття.

– Люди знають про цю акцію, вона висвітлена на сторінках у Фейсбук, Телеграм, Інстаграм. Це всеукраїнська акція по всій України. По кількості приносять по-різному. Буває, по декілька мішків приносить одна людина, хтось в торбинці приносить 10-15 книжок, – розповіла адміністраторка «Гончаренко центр» Наталія Астаф’єва.

Збір літератури триває вже понад два тижні. Лише упродовж останніх 7-ми днів небайдужі містяни принесли приблизно пів тонни книг. Однак допомогти нашим військослужбовцям можна і просто задонативши.

У нас є скринька для цього. Люди жертвують кошти, ми потім збираємо, перераховуємо, купуємо FPV-дрони і просто, загалом, займаємося забезпеченням, допомогою військовим, – каже директор «Гончаренко центр» Олександр Ясенчук.

Загалом, за виручені в різних регіонах України кошти уже закупили першу партію FPV-дронів – зо 20 одиниць. Долучитися до конвертування старих видань на наступний комплект “пташок” для ЗСУ вирішила і чернігівка Людмила.

Ми почули, що тут приймають книжки, а у нас дуже багато книжок. Книжки у нас і радянські, художні, і по нашій професії. У нас дуже багато медичної, фармацевтичної, довідкової літератури, яка нам уже не потрібна роками. Місце тільки займає в шафі та і все. Гроші за них підуть для наших військових. Так дай Боже, щоб і наша копійка якась була в цьому, – зазначила чернігівка Людмила Юрко.

Збиратимуть старі книги в чернігівському Гончаренко центрі до 24-го березня, а відтак позбутися російськомовної літератури та підтримати бійців ЗСУ зможе кожен охочий.