ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівські волонтери зібрали та відправили на фронт новорічний вантаж

Featured Video Play Icon

Останні приготування і все, що рятуватиме життя, нагадуватиме про сімейний затишок та даватиме мотивацію продовжувати боротьбу, поїде на фронт до наших воїнів. Волонтерка Наталія Власенко упаковує медикаменти, домашню їжу та дитячі листи. Поряд із нею незмінні помічниці Олена Іванова та Вікторія Петровська, які власноруч готують смаколики і допомагають сортувати те, що назбирали сотні людей з Чернігова та інших областей. Підтримують українську армію і за кордоном, ті, кому довелося покинути свої домівки через повномасштабне вторгнення рашистів. Наталія розповідає, команду однодумців збирали поступово, адже понад 5 років волонтерили у психоневрологічному диспансері, а незадовго до лютого 2022-го року почали допомагати військовим, з тих пір роблять все можливе, аби наблизити нашу перемогу.

Коли почалася повномасштабна вже війна і це зрозуміло, що осторонь ніяк не залишитися і дівчата, всі одразу взялися, і хлопці наші, і хто може. У нас дуже велика команда людей, які допомагають. Із учорашнього дня нові бригади хлопців попросили нас, щоби ми їм зібрали допомогу. Якщо треба шини, то збираємо на шини, якщо треба генератори, то збираємо на генератори, на станції зарядні, шоломи – все, що потрібно, – розповіла волонтерка Наталія Власенко.

Нині волонтери опікуються 14-ма бригадами, які перебувають у найгарячіших точках: Донецький, Запорізький, Херсонський, Харківський напрямки. Наталія та її команда також допомагають чернігівським прикордонникам. У холодну пору бійці потребують передусім світла та тепла. Їм постійно передають ліхтарі, грілки, свічки, ковдри, подушки. Співпрацюють із волонтерами і навчальні заклади Чернігова та області. Діти малюють, створюють символічні поробки: ляльки мотанки — як ангели охоронці для українських захисників, спеціальні браслети, а у передвір’ї Нового року навіть саморобні ялинки — це  підтримає моральний стан наших бійців та нагадає, що вдома їх чекають.

У нашій команді 71 чоловік такі, які я знаю, ті, які щось приносять, людей таких багато дуже багато, наприклад, садочки 1, 71, 57 там же ж батьки і діти, команди великі, школи, 19 школа. Для хлопців важливо коли приходить щось таке домашнє, у нас є дівчинка, яка робить цілодобово хлопцям смаколики, коли приходить домашнє, смачне, це ж як родина передала, – зауважила Наталія Власенко.

Наталію знаю зі школи, ми разом із п’ятого класу, і поряд живемо. І діти в нас одного віку, то нас дуже давно звела доля, і спілкуємося дружимо до  сьогоднішнього дня. Коли Наталія почала займатися своєю волонтерською діяльністю, вона зверталася за допомогою і ми просто не могли відмовити, і не мали права відмовити в цьому. Так ми почали допомагати і почали разом працювати, – каже волонтерка Вікторія Петровська.

Волонтери розраховували – загальна вага пакунків буде близько 100 кілограмів, а у результаті зібрали в рази більше – 213. Новорічний вантаж уже їде до українських воїнів, які тримають оборону по всій лінії фронту. А в тилу нині допомагають волонтери, аби полегшити титанічну працю наших ЗСУ. Відтак на своїй сторінці у фейсбуці Наталія Власенко та її команда організовують особливі лотереї, у яких учасники одержують призи, задонативши на армію. Також зараз триває збір на нагальні потреби військових: газові балони, ліки, теплі речі тощо.