Факт-новини: оперативні сюжети

Стратегія відновлення України: у Чернігові відбувся форум «DataUAction»

Featured Video Play Icon

Фокус уваги на якісну аналітику. У Чернігові відбувся національний форум «DataUAction», де презентували механізм збору аналітичних даних стану і спроможності громад. Активні громадські діячі, представники влади, бізнесу відкрито та прозоро говорили про цілісне бачення стратегії відновлення України.

Це аналітика як перший крок до відновлення, це продовження нашої такої глобальної ініціативи. Це платформа для координації гуманітарних місій і процесів відновлення України, яка допоможе налаштувати прямі зв’язки між усіма стейкхолдерами. Тому що ми, насправді, маємо багато ресурсів, але їх нераціональне використання викликає більше розрізненість і розпорошення цього ресурсу і, відповідно, дуже низьку ефективність наших реальних дій, – розповіла голова правління ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» Юлія Заїка.

Нині важливо почути одне одного та сформувати стандарти швидкої реакції на зміни, що відбуваються в державі, переконані організатори. Як практичний компонент — пілотно запущені опитувальники за вісьмома напрямами: медицина, економіка малого й середнього бізнесу, соціальна сфера, екологічна тощо. Охоплюють вони всіх представників процесу. До прикладу, у галузі освіти збирають відповіді як керівників закладів, так і дітей, згодом – і батьків.

Оця недолугість системи має бути виправлена, оцей атавізм, який віджив, збирання статистичних даних, які не опираються на реальну потребу, бо вона швидко не оновлюється, а ситуація змінюється кожного дня. Один “приліт” – і в громаді ситуація кардинально змінилася. Відбуваються міграційні процеси, це безпекові фактори. Ми, якщо говоримо про Чернігівщину, Сумщину, Харківщину, схід країни, розуміємо, що це прикордоння, ми не змінимо кордони, і тоді ми маємо стратегічно подумати про те, яка відмінність цих регіонів має бути, для того, щоб уся країна спрацювала на зміцнення цих кордонів, – зазначила Юлія Заїка.

Якісна аналітика — початок плідної роботи. Учасники форуму, які також долучені до проєкту, говорять про важливість розуміння масштабів відновлення та системне мислення в цьому напрямі.

Команда, яка працює над проєктом з аналітики, вона йде по свіжих слідах, ще ніким не створених, не натоптаних. Це процес творчий, це процес похибок, помилок, пошуків, гіпотез, тестування гіпотез. І в оцьому процесі дуже важливо творити спільне, колективне, командне, – каже менеджерка з фасилітації Валентина Перерва.

Сьогодні в нас 749-й уже день війни, і з одного боку ми розуміємо, що війна все ще триває, але вже зараз, й Україна в цьому унікальна абсолютно – відновлення вже йде. І цей форум важливий тим, що треба зафіксувати через два роки війни, що вже зруйновано, зрозуміти, що вже зараз можна відбудувати і які мають бути плани на майбутнє, з урахуванням достатньо високої, щоби я не сказала, тотальної невизначеності процесів, – підкреслила докторка економічних наук, професорка бізнес-школи Українського католицького університету Олександра Ляшенко.

За підсумками форуму буде підготовлено пропозиції до офісу Президента та Кабінету Міністрів України щодо стратегії відновлення та розвитку регіонів і громад, адже за словами Юлії Заїки, має бути спільне розуміння реальності нашої держави та стратегічних пріоритетів.