ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Вигоріло понад 80 гектарів екосистем: як на Чернігівщині штрафують паліїв

Featured Video Play Icon

З початку року на території Чернігівської області зафіксовано понад 100 випадків загоряння сухої рослинності на загальній площі майже 80 га. Щоденно кількість пожеж в екосистемах зростає. Основна причина таких займань — людський чинник. З огляду на це рятувальники Чернігівщини вкотре закликають громадян припинити спалювати торішню траву, сухі гілки, опале листя та сміття, адже вогонь може швидко вийти з-під контролю та нанести значної шкоди довкіллю, а на деокупованих територіях навіть призвести до детонування залишків боєприпасів. Також працівники ДСНС регулярно здійснюють інформаційно-роз’яснювальні заходи серед населення та декілька разів на тиждень проводять профілактичні рейди.

Люди бувають різні. Деякі реагують нормально, вони одразу гасять вогнище, й на них ми складаємо адмінпротокол, бо правопорушення вже виявлено. А є люди, які реагують дуже погано. Ми викликаємо працівників Національної поліції, за допомогою них ми встановлюємо особу, і вже на неї складаємо адмінпротокол, – розповіла головна інспекторка відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Чернігівського районного управління ДСНС Валерія Аніч.


Фахівці ДСНС наголошують: паління сухої трави — злочин. Відтак порушникам загрожує адміністративна відповідальність — а це від 3060 до 6120 гривень штрафу для цивільних громадян та від 15300 до 21420 гривень для посадовців. Якщо ж підпал вчинено на території природних заповідників, паліям загрожує стягення в подвійному розмірі. Однак в умовах воєнного стану, згідно зі статтею 113 Кримінального кодексу України — «диверсiя» — навмисні підпали, зокрема i сухої рослинності, в окремих випадках можуть прирівнюватися до злочинів проти основ нацбезпеки. За це передбачена кримінальна відповідальність — позбавлення волі на 15 років, або навіть довічне ув’язнення з конфіскацією майна.