ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Діти, постраждалі від війни: у чому причина черг на отримання статусу?

Featured Video Play Icon

Чернігівські діти продовжують отримувати статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Ще 517 набули його днями рішенням виконавчого комітету міської ради. Згідно з постановою Кабміну, на цей статус мають право всі юні чернігівці, яким станом на 24 лютого минулого року ще не виповнилося 18-ти років. 

-Це близько 44 тисяч дітей, також діти ВПО це ще 2000 дітей, загалом це виходить 46 тисяч. Зрозуміло, що одразу прийняти 46 тисяч немає змоги, – уточнила начальниця управління у справах дітей ЧМР Олена Зінченко.

Заяви на отримання статусу постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів за попереднім записом приймає управління у справах дітей міської ради. За словами Олени Зінченко, наразі його мають вже близько півтори тисячі дітей. Черга на оформлення статусу тягнеться до 2025-го року.

Напруга є, але ми пояснюємо, люди розуміють. Якщо є комусь нагальне встановлення статусу, то ми завжди йдемо назустріч, тому конфліктних ситуацій нема. Люди в чергах не стоять, записуються по телефону, приходять, ведемо прийом так, як і має вестись, – зазначила Олена Зінченко.

Як пояснюють у міській раді, кожна заява на отримання статусу  заповнюється фізично, на папері, а потім розглядається працівниками управління у справах дітей. Всього кілька людей мають опрацювати тисячі документів. Процес могла б пришвидшити електронна заява, але у постанові Кабміну така процедура не передбачена.

-У нас же держава в смартфоні. Анонсовано так. Є “Дія” – будь ласка, подали всі документи в “Дії”, отримали довідку, роздрукували, не треба ніяких черг. Ми це питання вирішити не можемо як місто, як місцеве самоврядування. Але є “Дія”. Будь ласка, вирішіть це питання і не буде ніяких черг. Якщо є дійсно бажання і політична воля на це. Але це може зробити тільки Кабінет Міністрів, – зазначив Олександр Ломако.

Додамо, статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів мають право отримати діти, які зазнали фізичного, психологічного, сексуального насильства тощо. Причому психологічною травмою вважається і виїзд з Чернігова внаслідок російського вторгнення, не кажучи вже про життя в облозі чи втрату рідних. Саме тому фактично всі діти, які пережили навалу рашистів на наше місто, можуть отримати цей статус.