ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Сезон заготівель: скільки коштують на ринку Чернігова овочі та фрукти?

Featured Video Play Icon

Ціни на сезонні продукти зросли майже вдвічі і спадати не будуть. Принаймні в цьому запевняють продавці на чернігівському центральному ринку. Врожай картоплі цього року хоча і вдалий, але зменшувати вартість торговці не збираються. Ціна на картоплю, як і все інше, залежить від розміру та якості, якщо дрібненьку дійсно можна купити по 5 грн. за кілограм, то за велику і ціна вища – 8 грн.

Підскочила вартість в декілька разів у порівнянні з минулим роком і на звичні нам ґрунтові овочі. Ціна на огірки стрімко злетіла вгору, бо вже не сезон.Тому і залишається або не купувати, або ж віддати 70 грн за кілограм тепличних, хоча, якщо вірити на слово торговцям, і дуже смачних. За капусту білокачанну просять 20- 25 грн. за кілограм. З тим, що ціни на більшість продуктів, які б мали бути доступними в сезон, захмарні, погоджуються і самі реалізатори, та єдине запевняють, що вдіяти з цим нічого не можуть, закупка висока.

Зелень не виняток із загальних правил, зросло все в середньому на 5 грн. Овочі, звичайно, потрібні кожній господині, але хочеться побалувати себе і фруктами, тим паче зараз, коли їх вдосталь, доступна наразі тільки слива, бо вона місцева 25 грн. Виноград молдавський синій можна взяти за 50 грн, а от вже цитрусові, приміром апельсини, будуть коштувати 85 грн., хоча в минулому році були від 38 до 45 грн.Та якщо апельсини зачекають, то скуштувати баштанних зараз, ой як хочеться!

Але всім нам про смачнющі херсонські кавуни та дині через агресію росії тільки залишається мріяти, натомість на базарі вони, є от тільки червона ягода із Одеси за значну суму, а диня взагалі – імпорт.

Зважаючи на такі реалії, людей на ринку небагато, кожен ходить, прицінюється, дивиться, і не маючи іншого варіанту, бо по всій Україні майже вдвічі зросла вартість на продукцію, беруть, хоча не всі можуть дозволити собі відразу купити кілограм. Найдешевшими і доступними поки що залишаються українські яблука, ціна звичайно залежить від сорту, але в середньому це 20 грн за кілограм, для порівняння: в минулому році можна було купити на 6 гривень дешевше.