Факт-новини: оперативні сюжети

Виставка про українсько – польських героїв відкрилася в Чернігові

Featured Video Play Icon

Війна, яка триває понад 9 років, забрала життя наших захисників польського походження. 12 зворушливих історій розповідає пересувна стендова виставка “Я був поляком-громадянином України”. Цього року її презентували у будівлі Сейму Республіки Польща. Згодом виставка подорожувала містами Польщі та України. У Чернігові експозицію розгорнуто на Валу, біля художнього музею.  

-Як побачив виставку, то подумав, важливо не тільки,щоб всі поляки знали, що інші поляки роблять, але щоб показати її українцям. Це найкраще, коли національна меншина захищає державу, в якій проживає. Мріяв показати виставку у Чернігові. Я завжди захоплювався Черніговом. Як не дивно, але для мене, для поляка, Чернігів – сильно природний, – зазначив  директор Польського Інституту у Києві Роберт Чижевський.

Під кожним портретом – біографічна довідка героя виставки. Ці історії зібрав журналіст Дмитро Антонюк. Одна з них розповідає про військову медикиню Юлію Пастернак. Її мати – полька. Під час порятунку пораненого українського бійця життя Юлії обірвав рашиський снайпер. У неї залишилося двоє дітей.

Водій Ян Даманський загинув у серпні 2014 року на Донбасі. Восени мав одружитися.

Війна зайшла в наші голови. Це треба також показувати, тому ця тема. Тут показано особливе наближення поляків і українців, – підкреслив Роберт Чижевський.

З початком повномасштабної війни поляки відкрили свої серця українцям. Допомагають біженцям, підтримують різноманітні гуманітарні акції, вступають до українського війська. Роблять все заради перемоги над спільним ворогом  – рашизмом. Як у Польщі кажуть:”за нашу і вашу свободу”.