Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівський бізнесмен розбив камеру журналістам телеканалу Дитинець

Featured Video Play Icon

Перешкоджання журналістській діяльності – спроба поспілкуватися з депутатом завершилась розбитою камерою. Журналісти телеканалу Дитинець 30-го березня намагалися з’ясувати у депутата Чернігівської міської ради Юрія Тарасовця, чому він пішов до кав’ярні в той час, коли йшла реєстрація на засідання сесії.

Коли я запитувала у Юрія Миколайовича, чому він не на сесії, він розмовляв по телефону і відмахувався від мене, знаходився подалі, і почав виходити з кав’ярні. Я пішла за ним. У той момент Берестовий Сергій Олексійович зламав камеру нашому оператору, – розповіла  журналістка Наталія Медведева.

За словами Наталії Медведевої, чернігівський бізнесмен Сергій Берестовий агресивно відреагував на своє потрапляння у кадр відеокамери, пошкодив техніку і почав погрожувати, хоча всі події відбувалися в громадському місці де зйомки дозволені.

Коли він сказав «Я попав на вашу камеру», я відповіла «Ми вас видалимо». Тоді ми ще не бачили що ми там зняли і чи попав він у кадр чи ні. Але… Після цього він сказав, що знайде наші прізвища, він дізнається, і подасть на нас до суду, – додала журналістка.

За викликом журналістів на місце інциденту прибула патрульна поліція та слідчо-оперативна група.

  -Поліція відкрила провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України – це перешкоджання професійній діяльності журналістів. Її санкція передбачає штраф, арешт строком до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років. Нині тривають слідчі дії, – повідомила  речниця ГУНП у Чернігівській області Наталія Слабеняк.

Ми зв’язалися з Сергієм Берестовим телефоном, свою позицію він не пояснив і спілкуватися відмовився. Натомість представник «Інституту масової інформації» Павло Пущенко вважає, що телевізійники діяли у межах своїх повноважень, а реакція з боку підприємця була неприпустимою.

– Мені здається, що журналісти мали повне право знімати пана Тарасовця, який є суспільною особою, депутатом міської ради. Суспільний інтерес в даному випадку є переважаючим, його намагалися спитати чому він не на сесії, дізнатися його думку стосовно ситуації, тут нормально. Те, що людина була з ним поруч, потрапила у кадр і її це обурило, то він міг просто відійти і не бути учасником цих переговорів, скажімо так, – зазначив  представник «Інституту масової інформації» Павло Пущенко.

Водночас, за словами Павла Пущенка, в Україні подібні справи рідко завершуються перемогою журналістів. З його досвіду, прокуратура здебільшого не бачить у таких випадках складу злочину, змушуючи потерпілих звертатися у пошуках справедливості до міжнародних інстанцій.