Новини

 Вулиця Героя України Олександра Мацієвського з’явилась у Чернігові

У Чернігові з’явилася вулиця імені Героя України Олександра Мацієвського, якого розстріляли за слова “Слава Україні!”

Сьогодні, 30 березня, Чернігівська міська рада на засіданні 30-ої сесії затвердила черговий перелік вулиць та провулків, які змінюють свою назву. Про це повідомляє пресслужба міської ради.

Відтак, у місті перейменували:

1. вулицю Визволителів на вулицю Європейську;

2. вулицю Волкова на вулицю Леоніда Каденюка;

3. вулицю Рахматуліна на вулицю Кирила Розумовського;

4. 1-й провулок Рахматуліна на 1-й провулок Кирила Розумовського;

5. 2-й провулок Рахматуліна на 2-й провулок Кирила Розумовського;

6. вулицю Попудренка на вулицю Олександра Мацієвського;

7. провулок Попудренка на провулок Іоанна Максимовича.

Робоча група з перейменування вулиць Чернігова, яка створена у квітні 2022 року на базі управління культури та туризму Чернігівської міської ради, продовжує свою роботу. Починаючи з 24 лютого 2022 року у нашому місті вже перейменовані 39 вулиць та 18 провулків.

Довідково:

  1. Вулиця Європейська названа на честь Європи, Європейського Союзу, прагнення до членства у якому записане в Конституції України. Сьогодні ця назва є особливо актуальною в умовах всебічної підтримки країнами ЄС у визвольній боротьбі українського народу проти агресора. Ця вулиця буде символізувати наше сьогодення, братерство та майбутнє в сім’ї європейських народів.
  2. Леонід Каденюк – український льотчик-випробувач 1-го класу, політичний діяч, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України, Герой України (1997). Навчався в Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків. Здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія». Українець виконував роль науковця-біолога. Саме завдяки Каденюку на орбіті Землі вперше пролунав Державний Гімн України.
  3. Кирило Розумовський – останній гетьман Лівобережної України. Увічнення його імені в назві вулиці Чернігова – данина вшанування діяльності нашого земляка по відродженню України.
  4. Олександр Мацієвський – снайпер 163-го батальйону 119-ої окремої бригади ТРО Чернігівської області, якого окупанти розстріляли після слів «Слава Україні!». За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Олександру Мацієвському посмертно присвоєне звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (13 березня 2023).
  5. Іоанн Максимович – культурно-освітній діяч і поет. По закінченню Київської академії (1669) прийняв чернечий сан і залишився там викладати. Зокрема, у 1680 р. став ієромонахом Києво-Печерської лаври, потім – настоятелем, архімандритом Чернігівського Єлецького монастиря та архієпископом Чернігівської єпархії. У 1700 р. заснував Чернігівську колегію, як училищну колонію Київської академії.