ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові вручили відзнаки бійцям 119-ої бригади Сил ТрО

Featured Video Play Icon

Вони боронили Чернігів, визволяли Чернігівщину і нині несуть військову службу.  З нагоди 5-ї річниці створення  119-ї окремої бригади Сил Територіальної Оборони у міській раді привітали військовослужбовців.  Це мали б зробити урочисто – під час чергової сесії міської ради, але через псевдозамінування приміщення муніципалітету, було прийнято рішення не змушувати бійців чекати далі. В.о. міського голови Олександр Ломако у вітальному слові зазначив, що важливість української армії і сил тероборони чернігівці відчули рік тому, коли  місто вистояло в протистоянні з ворогом.

Я пам’ятаю, особисто перші дні , коли вона формувалася, і міський голова дуже активну участь брав в допомозі, в організаційних заходах. Ми організували в місті не один пункт допомоги по харчуванню. Я ніколи не забуду черги людей, біля тер оборони, де вона знаходилася. Приблизно 500-600 чернігівців стояли  в черзі зранку до вечора, щоб отримати зброю, записатися в тер оборону, пам’ятаю, що там було багато і жінок, в т.ч., які йшли. І ті обставини, які були в той час, були специфічні. Тому що всі ми розуміли, що у вуличних боях за місто дуже висока вірогідність загинути, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Згадує ті  часи і майор Сергій Минько, каже, головне тоді було дати людям зброю для оборони міста і організувати їх.

Велику роль там зіграв командир нашої частини Висоцький Олексій Олексійович, Віталій Іванович Ященко. Вони перші десять днів взагалі, скажімо так, не спали. Вони весь час були на ногах. Люди йшли, отримували зброю. І це було таке піднесення у людей. Приємно те, що справді народ зрозумів, що це наша біда. І тільки самі ми зможемо її вирішити, своїми силами, – згадує начальник цивільно-військового співробітництва 119-ї окремої  бригади ТРО Сергій Минько.

  Сергій Минько з сумом згадує, як  у березні минулого року під час російських авіаударів була зруйнована 18 школа, в якій він працював.  Майор пишається земляками, які разом з української армією не пустили ворога в місто.

–   Що таке територіальна оборона? Це люди, які прийшли із цивільних місць, скажімо так, з роботи. І приємно, що люди сформувалися в короткий час, змогли проявить себе. Змогли набуть знань, досвіду і на майбутнє, – підкреслив Сергій Минько.

Чернігівці, які проявили героїзм, стійкість і відстояли своє місто, і зараз продовжують боронити країну від ворога. Олександр Ломако привітав військовослужбовців від імені міської ради і громади міста і вручив їм почесні відзнаки. 

– Низький вам уклін, низький уклін всім військовослужбовцям тер оборони, всім чернігівцям, які  зараз захищають Україну, всім службовцям ЗСУ всіх сил, які з усіх сил намагаються відстояти нашу незалежність, нашу державність. Ми завжди готові вас підтримувати, підставляти надійне плече, і як міська рада, і як міська громада.  Чернігів був деблокований як раз рік тому, цей подвиг золотими літерами назавжди вже вписаний в історію міста. Я думаю, ви продовжуєте зараз писати історію і міста, і країни.   Дякую вам, – наголосив Олександр Ломако.

 119-ту окрему бригаду Сил Тероборони сформували у 2018 році для підготовки оперативного резерву. Під час повномасштабного вторгнення вона вела бої у Новоселівці, Шестовиці, Ягідному Лукашівці та на околицях Чернігова.