ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів – у лідерах допомоги: на сесії затвердили цілий блок питань підтримки ЗСУ

Featured Video Play Icon

Розширення допомоги військовим частинам, передача пікапів, потрібних запчастин, а ще підтримка мобілізованих та створення ветеранського простору. Один із найбільших та найважливіших блоків питань позачергової, 37-ої сесії міської ради, що відбулася 8-го лютого, – допомога Силам оборони. 

Зокрема, депутати і депутатки затвердили комплексну програму “Оборона. Повага. Підтримка”, що систематизує всю роботу, пов’язану з напрямком ЗСУ, і фіксує внесок Чернігова в посилення обороноздатності країни та окремих формувань, розвиток системи реабілітації, соціальну підтримку військовослужбовців та їхніх родин, а також вшанування пам’яті загиблих. Загальне фінансування на поточний рік – 1 млрд 585 млн гривень, включно з коштами так званого “військового ПДФО”.

Це все стосується, все стосується оборони, поваги і підтримки. Це є, це робиться, і це буде робитися – це наш пріоритет . І кошти, які ми, як громада, спрямували до державного бюджету, це кошти які були б тут, в місті Чернігові, і рішенням Верховної Ради вони перераховуються на військові частини 10%, 45% це придбання зброї і 45% – нарощування власного виробництва. І про них не потрібно забувати, тому що коли ми говоримо про підтримку ЗСУ, це, в тому числі, і той мільярд, який ми вже перерахували, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нині Чернігів – третій у рейтингу серед обласних центрів України за коштами, виділеними з міського бюджету на пряму підтримку ЗСУ у відсотковому відношенні – 6,62% всіх надходжень. Такі дані опублікували представники ГО “Громадський контроль” із Дніпра. Для порівняння, лідери за фактичними цифрами – міста-мільйонники Львів та Київ, у відсотках – на 6-му та 17-му місцях.

Побільшає від цього дня і військових частин, яким допомагатиме місто – рішенням сесії до програми шефської допомоги включили ті, що не дислокуються на території громади, але в яких служить багато чернігівців. А також передали захисникам п’ять пікапів, запчастини для ремонту колісної техніки, пилораму та решту необхідного, придбаного безпосередньо міською радою чи КП – за зверненнями самих підрозділів.

Від цих військових частин приходить звернення на міську раду, міська рада з військової частиною зв’язується, чітко вивчає специфікацію, оголошує тендерну закупівлю – абсолютно прозоро. Після тендерної закупівлі підписується договір, і після того, як ми отримали фізично це обладнання, це виноситься на сесію міської ради. І я попереджав на погоджувальні раді: не виключено, що доведеться багато сесій збирати з цих питань, щоб не затримувати на жодний день, в тому числі, в режимі онлайн, якщо це буде необхідно. І ми передаємо з власності громади Чернігова у власність військової частини. Скільки буде звернень – стільки будемо допомагати. Буде звернень більше, ніж на цю суму – будем шукати можливості. Якщо вони будуть – будемо збільшувати, – пояснив Олександр Ломако.

Серед питань, що знайшли свої голоси – кожний новобранець, який стане на захист країни у 2024-му, отримає 20 тисяч гривень, котрі можна буде витратити на спорядження, аптечку, спецодяг чи будь-що інше. Враховуючи можливості бюджету, це та посильна підтримка, яку може зі свого боку надати місто, йшлося на засіданні. Допомагати чернігівським військовослужбовцям або їхнім частинам відтепер зможуть і обранці з власного депутатського фонду – відповідна пропозиція озвучувалася на одній із попередніх сесій і вже має робочий механізм.

На цей рік в бюджеті на закладено 4,2 млн – це по 100,000 грн на кожного депутата не тільки на виконання своїх повноважень стандартних, як було кожного року, а в умовах воєнного стану – це підтримка військовослужбовців.   Якщо військовослужбовець звертається до депутата міської ради, депутат міської ради може надати йому матеріальну допомогу до 100 000 грн, більше ми не можемо, на жаль, дозволити, і є чіткий перелік для чого в цій програмі: це амуніція, це засоби індивідуального захисту, це лікування, в тому числі, дрони можна купувати, – сказав Олександр Ломако.

Окремої уваги в контексті підтримки військових потребує заснування “Ветеранського простору” як комунального підприємства спільно з громадською організацією “Серцевір” на базі колишньої жіночої консультації на Пирогова. Центру, що працюватиме для психологічної та соціальної реабілітації захисників і допомагатиме ветеранам адаптуватися до цивільного життя.

Вони там уже облаштували ветеранський простір, але для того, щоб ми ефективно могли підтримувати його з бюджету міста, вкладати кошти і в обладнання необхідне, і у фахівців, і платити заробітну плату, утримувати цей простір, ми прийняли рішення створити комунальне підприємство, яке …буде фінансуватися з міського бюджету, також спільно з громадською організацією воно зможе залучати грантові кошти, і облаштувати, можливо, не єдиний, але перший в місті простір, який буде потужною підтримкою наших ветеранів, які цієї підтримки від громади потребують, – уточнив Олександр Ломако.

Це, по-перше, місце де люди можуть прийти і бути серед своїх. Мені зараз дзвонять хлопці, які повертаються з пораненнями і кажуть: “А де ви, де ви знаходитесь, ми хочемо прийти, ми хочемо спілкуватися зі своїми”. Для них дуже-дуже важлива ця підтримка.  Ми нічого не створюємо для ветеранів без них самих, вони саме і є наша спільнота, і вони саме будуть працювати в цьому же просторі. Це і соціальна підтримка, це і психологічна підтримка, це спорт, тому що у нас буде там спортзала, на яку ми вже отримали грантові кошти Українського ветеранського фонду. Тому як би коаліція наша з містом – це само розуміли речі, – підкреслила голова ГО “Серцевір” Вікторія Калмикова.

За словами керівниці організації, співпраця з містом дозволить зрозуміти і закрити потреби ветеранів та їхніх сімей, створити цілісну систему і алгоритми допомоги. Про решту питань останньої сесії дивіться у наших наступних матеріалах.