Факт-новини: оперативні сюжети

Боротьба за рівність: як змінився жіночих рух Чернігова

Featured Video Play Icon

Я вважаю, що треба показувати жінку, мужню, незламну, бо це дуже-дуже потрібно для всіх нас, для того, щоб Україна вистояла, щоб вона розвивалася далі, – вважає Почесна голова «Спілки жінок Чернігова» Людмила Канюка.

Рівні права, можливості та свобода вибору. Після здобуття Незалежності феміністичний рух активізувався і в Україні. У його витоків у нашому місті була Людмила Канюка. Пригадує: громадську діяльність почала під час роботи на одному з промислових підприємств, де майже 70 % штату складали жінки.

Праця із жінками мене зобов’язувала розуміти їхні потреби, як коли вони працювали, так і побутові. І я намагалася, якщо є можливість, допомагати. Тоді вже були жіночі ради й на підприємствах, і в організаціях. У місті було їх дуже багато. І в 1993-му році, коли утворилася Чернігівська обласна організація спілки жінок України, яку очолила Ірина Василівна Дорожкіна, вона запропонувала мені очолити міську організацію Спілки жінок Чернігова, – розповіла Людмила Канюка.

Спочатку міський актив, а згодом чернігівське відділення обласної організації, в 1998-му перетворилося на ГО. Відтак за 25 років головування Людмили Канюки «Спілка жінок Чернігова» об‘єднала представниць різних професій та сфер діяльності.

«Спілка жінок Чернігова» — це зародження і розвиток жіночого феміністичного руху міста Чернігова. Людмила Іванівна Канюка якраз і стояла у витоків цього процесу, – зазначила заступниця голови «Спілки жінок Чернігова» Тетяна Кузнецова-Молодчая.

Загалом, членкині організації разом із Людмилою Канюкою реалізували чимало проєктів та заходів. Найвідоміший — щорічна премія «Жінка року», лауреатками якої вже стали 215 чернігівок — лікарки, освітянки, підприємиці, громадські активістки, військовослужбовиці та волонтерки.

Ми намагалися показати жінку в гармонії, що вона і працює, і бере участь у громадській роботі міста. І вона має якесь хобі, і вона ще й хороша як жінка, як мати, як господиня, як дружина, як бабуся, як донька, – підкреслила Почесна голова «Спілки жінок Чернігова» Людмила Канюка.

А ще майже 30 років Людмила Канюка — керівниця соціального проєкту «За активне довголіття» для членкинь клубу «Ветеран». 5-го березня лідерці жіночого руху Чернігова — 80. У свій ювілей Людмила Канюка переглядає старі фотографії та згадує минуле. Однак довго ностальгувати не збирається — сповнена ентузіазму й далі займатися громадською діяльністю. Її енергія і жага до життя надихають — зазначають ті, хто впродовж десятиліть пліч-о-пліч із Людмилою Іванівною.

Неможливо переоцінити той потужний вклад Людмили Іванівни в розбудову жіночого руху не тільки в місті Чернігові, а в усій країні. Але, головне, — це ідейна натхненниця всіх жінок міста Чернігова, яка неймовірно надихає та мотивує, – підкреслила голова «Спілки жінок Чернігова» Наталія Хольченкова.

Людмила Іванівна Канюка для мене взірець жінки-лідерки, керівниці, і я завжди в захваті, коли дивлюсь, як вона керує, як вона спілкується з людьми. Вона надихає, вона завжди знаходить для кожного тепле слово, яке підбадьорить, – каже членкиня «Спілки жінок Чернігова» Ганна Пушкар.

Людмила Іванівна — це вчитель із великої літери, з якої хочеться брати приклад, хочеться бути поруч, надихатися і творити, – зауважила Тетяна Кузнецова-Молодчая.

Попри виклики сьогодення та повномасштабну війну, жіночий рух у місті розвивається. 1-го грудня 2023-го на загальних зборах «Спілки жінок Чернігова» обрали новий склад правління та нову очільницю. Людмила Канюка, відтепер Почесна Голова організації, передала повноваження депутатці міськради, начальниці відділу міжнародних відносин та інвестицій Наталії Хольченковій.

Для мене це неймовірна честь та відповідальність зберігати славетні традиції «Спілки жінок Чернігова», впроваджувати інноваційні підходи та рішення, – наголосила голова «Спілки жінок Чернігова» Наталія Хольченкова.

Я думаю, що Спілка буде розвиватися як дуже активна жіноча організація не тільки в місті, області, в Україні, а й за кордоном. Я дуже задоволена, такою передачею. Досвід досвідом, але молодьмає бути попереду, – сказала Людмила Канюка.

Відтак у «Спілки жінок Чернігова» вже є плани щодо нових ініціатив, покликаних не лише розвивати жіночий потенціал та лідерство, а й залучати жінок до відновлення та розвитку міста.