Факт-новини: оперативні сюжети

«Я серед своїх»: скаути організували інтерактивний ігродвіж для чернігівських дітей

Featured Video Play Icon

Рука до руки – і разом до доброї справи. У Чернігові в межах проєкту “Я серед своїх” Національної організації скаутів України провели інтерактивний “Ігродвіж”. Для малечі підготували незвичні завдання, пісні та танці. Головне в них – робота в команді.Поринути в ігрову атмосферу присутнім допомогла модераторка заходу, яку юні чернігівці добре знають із кумедних роликів у соцмережах. Наше місто стало четвертим, де реалізується програма з підтримки дітей, які постраждали від війни. До списку входить також Житомир, Київ та Суми.

Суть проєкту «Я серед своїх», який ми робимо, в тому, щоби на багатьох майданчиках різних, які ми створюємо працювали класні педагоги, працювали класні дорослі, необов’язково педагоги, які, з дітьми могли би займатися за спеціальною програмою, яка називається «Я серед своїх», яка дає дітям всебічний розвиток, такий самий, який дає скаутинг всесвітній або скаутинг по Україні, який ми представляємо в Україні, Національна організація скаутів України, – розповів координатор проєкту «Я серед своїх» Національної організації скаутів України Тарас Івасенко.

Дружні стосунки та підтримка. Уже місяць чернігівські дітлахи на базі чотирьох клубів за місцем проживання працюють за програмою “Я серед своїх”. Заняття проводять педагоги, які попередньо пройшли численні тренінги. Серед них і Юлія Почечун.

До нас приїхали спершу, запросили, розповіли про свій проєкт. Нам стало цікаво і ми поїхали в Київ. Спочатку це був триденний тренінг, де нас навчали по програмі, як працювати з дітками, розповідали про саму програму, як набрати дітей, що їм розповідати. Потім був проведений тренінг, де нас вчили з ними гратися. Це було дуже драйвово, кайфово, цікаво. Ми привезли дуже такий добрий багаж знань і почали працювати з дітьми, – зазначила методистка КЗ ПНЗ “Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання” ЧМР Юлія Почечун.

Програма класна, програма написана, знаєте, як викликана війною насправді. Сім модулів, вони присвячені природі, як і в скаутингу теж, вони присвячені знанням своїх прав і свободи, особливості в цьому. Вони присвячені особистому розвитку і так далі. Навіть є розділ про скаутинг для того, щоб показати, що таке скаутинг і як в цьому можна розвиватися, зростати і використовувати це на благо України, – підкреслив координатор проєкту «Я серед своїх» Національної організації скаутів України Тарас Івасенко.

Нині важливо пропонувати дітлахам всебічні активності і в цікавій формі доносити важливу інформацію, каже Юлія Почечун. Так, на одному із занять, вивчаючи звичаї та обряди, діти створювали янголів-мотанок. Вихованці від такого дозвілля в захваті.

Робили ми закодоване ім’я, вишивали хрестиком. Вивчали емблему скаутів, що таке, взагалі, скаут. Дуже цікаво розповідають. Там мої друзі, мені цікаво там, весело, – каже вихованка дитячо-підліткового клубу “Фортуна” Валерія.

Дуже цікаво дізнатися про щось нове, брати участь в цьому. Дуже хочеться стати теж скаутом, – зазначила вихованка дитячо-підліткового клубу “Фортуна” Вікторія.

Проєкт “Я серед своїх”, що розпочався у вересні 2023-го, планують реалізовувати й надалі, каже його координатор. За декілька місяців у Чернігові також проведуть скаут-двіж. Крім того, в межах програми заклади, де проходять тематичні заняття, організація скаутів України забезпечує канцелярським приладдям, ігробоксами – усім, що необхідно для якісної роботи з дітьми.