ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Захисникам Чернігова вручили почесні нагороди

Featured Video Play Icon

Старший сержант ЗСУ, командир гранатометного відділення 1-ої окремої танкової Сіверської бригади Олексій Приходько з початку повномасштабного вторгнення обороняв Чернігів на одному з найгарячіших напрямків – Новоселівському. Разом з побратимами зупинив не одну колону рашистів та завадив підступному ворогу захопити місто. 

У нас був гранатометний взвод, ми стояли біля Ульяновки, Вознесенське, там відбивали наступи противників. Там на нас і танками наступали, і “Тигри” були, і піхота була, і все. Було дуже важко, але ми вистояли, – згадує старший сержант ЗСУ, командир гранатометного відділення 1-ої окремої танкової Сіверської бригади Олексій Приходько.

З вшанування героїчних оборонців та вручення почесних нагород розпочалося засідання 38-ї позачергової сесії міськради 5-го березня. 

На сесії 1-го листопада ми разом голосували за надання найвищої відзнаки громади – “Почесний громадянин Чернігова” 3-ом військовослужбовцям. Одну нагороду я вручив у Донецькій області, перебуваючи в 1-ій танкові і сьогодні для мене велика честь вручити медалі “За оборону Чернігова” та відзнаку “Почесний громадянин”, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Відтак Олексій Приходько одержав диплом та нагрудний знак “Почесного громадянина міста Чернігова”. Він – один із 5-ти чернігівців, 3-ох військовослужбовців та 2-ох цивільних, яким у 2023-му присвоїли це звання. Нагадаємо, у листопаді двоє чернігівців – а це завідувач ортопедичного відділення другої міської лікарні Володимир Фриз та відсторонений від посади обраний чернігівцями міський голова Владислав Атрошенко – уже отримали цю нагороду. Також під час 38-ї сесії Олександр Ломако вручив медалі “За оборону Чернігова”  8-м військовослужбовцям механізованого батальйону 1-ої танкової Сіверської бригади, котрі героїчно боронили та, зрештою, відстояли “північний форпост”. Серед них й Сергій Сапйолкін. Прокинувшись по тривозі 24-го лютого 2022-го, він разом з побратимами вступив у важкий бій з ворогом.

Стояв з самого початку біля “Епіцентра”, потім в Киїнці, а потім в Баклановому рові, трошки покидало. Багато і побратимів втратив в перші дні, і командира роти, і командира взвода, було дуже важко.  Ми їм не дали зайти і виходить, як вони з флангу хотіли зайти, ми також їм не дали, було дуже важко, – розповів військовослужбовець механізованого батальйону 1-ої танкової Сіверської бригади Сергій Сапйолкін.

Нагадаємо, нагороду “За оборону Чернігова” вручають не тільки військовим, котрі боронили наше місто від рашистської навали, а й цивільним, які забезпечували життєдіяльність міста у лютому-березні 2022-го року: волонтерам, рятувальникам та медикам. Вперше цю відзнаку вручали у День Конституції, 28 червня 2023-го.