ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Науковиці Чернігова: досягнення, виклики, перспективи

Featured Video Play Icon

Жінка має вірити в себе. Якщо буде віра в себе, у свої можливості, у свої знання, то все можна вирішити, – каже докторка економічних наук, професорка кафедри економіки, обліку й оподаткування НУ «Чернігівська політехніка» Олена Акименко.

Економістка Олена Акименко майже все життя займається наукою. Напередодні Міжнародного дня жінок і дівчат у науці вона разом із колегами виступила на круглому столі «Роль та вклад жінок-науковиць у відновлення та розвиток громади: досягнення, виклики, перспективи», що провели в стінах чернігівського муніципалітету.

Цей день міжнародний, майже 60 країн світу його відзначають, проводять різноманітні заходи й сьогодні Чернігівська міська рада, громадська організація «Спілка жінок Чернігова» організували, запросили, долучили представниць, жінок-науковиць із шести вищих навчальних закладів нашого міста для обговоренняцієї проблематики, – зазначила голова «Спілки жінок Чернігова», начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР Наталія Хольченкова.

За підрахунками ЮНЕСКО, лише 30 % наукових працівників у світі є представницями жіночої статі. Українську ж науку презентують 46 % жінок, які зробили вагомий внесок у різні царини — від фізики та хімії до права та соціології. Під час круглого столу чернігівські науковиці ділилися своїми досягненнями та викликами, обговорювали шляхи відновлення та розвитку нашої громади, а також пропонували практичні рішення для реалізації наукових ідей.

Я завжди з великою повагою ставлюся до своїх колег, до тих людей, які відзначилися особливо в такий складний час для нашої держави, для України, час повномасштабного вторгнення. І начебто, ну що може жінка-науковиця? А жінка-науковиця може звернути гори, тому що фактично вона сьогодні позначається у всіх сферах наукового життя, – додала директорка Науково-дослідного центру гендерних студій імені Софії Русової Національного університету «Чернігівський колегіум» Лариса Юда.

– Сьогодні наші жінки-науковиці, вони лідерки у відповідях на виклики в такий складний для жінок насамперед час. Вони займаються гендерними питаннями, питаннями домашнього насилля, стабілізацією ментального здоров’я, формуванням і розвитком жіночого підприємництва, – повідомила голова «Спілки жінок Чернігівщини» Тетяна Роєва.

Організатори зазначили: метою заходу було не лише обговорити роль та досягнення науковиць Чернігова, а і створити платформу для обміну досвідом та ідеями щодо відбудови й розвитку міста та країни.

У той час, коли відбувається процес відновлення та відбудови громади, дуже важливо впроваджувати інноваційні розробки, модернізувати всі сфери життя. Дійсно, в цьому напрямку досвід, розробки, наукові дослідження науковців і безпосередньо жінок-науковиць мають неабияке значення, – підкреслила голова «Спілки жінок Чернігова», начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР Наталія Хольченкова.

Кожна із присутніх у залі докладає багато зусиль сьогодні не тільки в розвиток науки, а й щоб наблизити нашу Перемогу насамперед. І десь наука, на жаль, відходить трошечки на другий план, тому що сьогодні одна в нас у всіх мета — це наблизити якомога швидше нашу Перемогу, – констатувала заступниця Чернігівського міського голови Вікторія Пекур.

В онлайн-режимі до заходу долучилася професорка з німецького міста-побратима Аахена, Голова Інституту міського дизайну та європейської урбаністики Рейнсько-Вестфальського технічного університету Кріста Райхер. Нагадаємо, у межах партнерства міст розпочалася робота над проєктом із реконструкції вулиці Борисоглібської. Відтак на круглому столі презентували деякі варіанти, розроблені студентами архітектурного факультету університету.

Ми були вражені, що так багато наших студентів захотіли працювати над цим проєктом. На це є дві причини. З одного боку, публічний простір — це кістяк міста, і це дійсно цікаве завдання — показати, як перетворення вулиці може значно трансформувати місто. І друга причина — наші студенти хочуть підтримати Україну. Зараз у нас є 20 студентських проєктів, які мають, скажімо так, різні підходи, різні просторові ідеї, різні атмосфери, – зазначила професорка, Голова Інституту міського дизайну та європейської урбаністики Рейнсько-Вестфальського технічного університету (Аахен, Німеччина) Кріста Райхер.

Втім, найкращі ініціативи реалізуватимуть лише після Перемоги України. Додамо, Міжнародний день жінок і дівчат у науці святкують щорічно 11-го лютого. Він проголошений Генасамблеєю ООН у 2015-му році, аби, зокрема, відзначити досягнення та внесок представниць жіночої статі в науку та вкотре наголосити про важливість гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок.