Факт-новини: оперативні сюжети

Аномальне тепло: 9 та 10 квітня стовпчики термометрів сягали понад +25

Featured Video Play Icon

У Чернігові 9-го та 10-го квітня зафіксували абсолютні температурні рекорди. У вівторок стовпчики термометрів сягнули позначки 25,6 градусів тепла, що перевищило показник 1986-го року, а в середу було +26,2. Насамперед це пов’язано з приходом на територію України теплої та сухої повітряної маси з тропічних широт та відсутністю опадів. Раннє потепління має значний вплив як на флору, так і фауну, розповідають науковці.

Бруньки раніше розкриваються, і приліт птахів здійснений раніше. На Чернігівщині раніше на два тижні з’явилися лелеки, журавлі, гусеподібні, інші птахи, більш такі великі. Що стосується рослинного світу, то ми фіксуємо весняні рослини, весняні ефемероїди, які сьогодні теж уже фактично в піку квітування. Відквітували підсніжники, проліски, хоча сезон їхній триває до кінця квітня. Сьогодні ми бачимо масове квітування рястів, анемон, інших весняних рослин, — говорить Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології, географії та природокористування Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка.

Екологи також попереджають про ризик виникнення лісових пожеж через сухість повітря та бездощову погоду. За інформацією обласного гідрометцентру, зараз на Чернігівщині триматиметься найвищий, п’ятий клас пожежної небезпеки. Зокрема, внаслідок впливу високих температур ґрунт швидко втрачає вологу, що прискорило початок весняних сільськогосподарських робіт.

Наші аграрії вже в повній, як кажуть, роботі. Вони фактично цілодобово здійснюють посівну компанію, тому що кожен день отакої високої температури — це втрата майбутнього врожаю, якщо працювати. Це реальні агротехнічні заходи щодо посіву ранніх ярових культур, зернових, зернобобових культур. І це все може призвести до того, що просто весняної вологи, яка є, не вистачить для повноцінного розвитку сільськогосподарських культур, — Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології, географії та природокористування Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка.

Метеорологи зазначають: аномальне квітневе тепло — явище тимчасове. Уже найближчими днями очікується зниження температури та повернення до більш звичних для цієї пори року погодних умов.