Факт-новини: оперативні сюжети

Катастрофічно не вистачає рук: як зараз працюють волонтери у Чернігові

Featured Video Play Icon

У цей будинок на Бобровиці поцілили рашисти в лютому-березні 2022-го. Його власники звернулися до волонтерів, аби ті допомогли розібрати завали і запустити процес відбудови. Взялися за справу представники благодійного фонду «Фенікс-Україна», до них приєдналися волонтери з ГО “Бо Можемо” та особи, які перебувають на обліку в центрі зайнятості. На цій ділянці працює понад десяток людей. Активісти докладають усіх зусиль, аби якомога швидше завершити роботи. Проте зізнаються, зараз катастрофічно не вистачає рук.

Якщо раніше, навіть була черга тих, хто долучався, я їх викликав почергово, то зараз я просто благаю про допомогу, бо ініціатива моя, а от люди потрібно, щоб підтримали. Тому що всі мають бути одним суцільним механізмом, тоді ми можемо чогось досягнути. Відбудова — це в першу чергу “тут”. Це нам дуже потрібно. Хтось думає, що я там на годинку? Ваша годинка — це величезна справа, — каже Валерій Зубков, президент та засновник благодійного фонду «Фенікс-Україна».

Волонтери працюють зранку і до вечора. Розбирають завали та наново зводять будинки у різних мікрорайонах міста, які постраждали від окупантів. Олександрівка, Лісковиця, Масани, Новоселівка, Бобровиця — у фокусі уваги активістів. Вони живуть своєю справою і хочуть, аби чернігівці повернулися у рідні оселі. Подружжя Стадників, що родом з Ічні, вже понад 2 роки працює на зруйнованих об’єктах Чернігова, допомагають чим можуть. Пані Надія каже, вже давно виконує роботу на рівні з чоловіками.

Дали клич, хто може допомагати. Ми і кинулися сюди. Горя наробила багато ця війна проклята. Тому ми долучилися сюди, тут допомагаємо. Справа в тому, що я не звикла махлювати. Якщо робити, то працювати. Я думаю, що треба допомагати, тому що якщо не будемо допомагати один одному, то як тоді жити? — говорить Надія Стадник, волонтерка.

Приїжджають відбудовувати Чернігів люди з різних куточків України. Євген – з Дніпропетровської області, волонтерить з початку повномасштабного вторгнення. Каже: заради спільного майбутнього звільнився з роботи і почав жити наново.

Взагалі-то, як тільки все почалося у мене була думка, що почнеться відбудова. Ось так я приєднався, мені просто було цікаво допомогти. На сайті знайшов, на фейсбук зайшов, цікаво, пішов і приїхав в “Добробат”. Я починав з Ягідного, потім приєднався до Валерія, — ділиться Євген, волонтер.

На своїх сторінках у соціальних мережах благодійники щодня запрошують чернігівців долучатися до їхнього руху. Волонтери запланували роботу у різних мікрорайонах на найближчі два тижні. Уже цієї суботи вони працюватимуть над відновленням зруйнованого будинку в Олександрівці. Усіх, хто бажає допомогти, забезпечать спецодягом та обладнанням.