Факт-новини: оперативні сюжети

800 тисяч євро від Німеччини: Чернігів отримає кошти на реконструкцію водогону

Featured Video Play Icon

Чернігів реконструює понад 2 км водопровідної мережі по Квітневій та проспекту Миру від ВНС-4 завдяки фінансуванню Уряду Німеччини через товариство міжнародного співробітництва GIZ та Програму розвитку ООН. Про це повідомив очільник “Чернігівводоканалу” Сергій Малявко 11 липня на загальноміській нараді.

Заявку на всеукраїнський конкурс місцевих ініціатив з відновлення, ремонту та покращення базової та бізнес-інфраструктури, міська рада разом із місцевими підприємцями подала у квітні цього року, і на сьогодні відомо, що вона була відібрана, і місто отримає кошти на реалізацію свого проєкту.

Цей проєкт передбачає фінансування у розмірі 800 тисяч євро. Наразі ми провели перемовини і чекаємо порядку наших дій, тобто, хто буде оголошувати тендер, чи безпосередньо ці донори, чи безпосередньо ми, які етапи фінансування і так далі. На це все відводиться чотири місяці, але якщо в цьому місяці все узгодимо, то ми встигаємо зробити реконструкцію, – розповідає Сергій Малявко, директор КП “Чернігівводоканал”.

Оскільки програма базується на співфінансуванні, не менше 20% вартості проєкту покриє власне міський бюджет. У районі, де пролягає ця ділянка водогону, розміщений ряд важливих і знакових для Чернігова підприємств, як Чернігівський автозавод, Вимал чи Кіт і Пес, йшлося на нараді.

Всього там три десятки підприємств. Заміна цього водогону – це важливий напрямок і добре що ці підприємства….не поїхали, не релокувалися, а продовжують працювати в Чернігові. Тому цей проєкт це… не тільки скажемо так інфраструктурний проєкт, це, можна сказати, і підтримка місцевого виробника, – зазначає Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Як і на зустрічі зі спеціальним уповноваженим президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном, перший візит якого після Києва був саме до Чернігова, виконуючий обов’язки міського голови вкотре наголосив, що основне у відносинах із партнерами це прозорість і довіра. А тому оптимальний варіант при залученні коштів – коли донори самі проводять закупівлі, обирають виконавців, або,власне, надають матеріали на роботи і комунальні підприємства виконують їх без підрядників, каже Ломако. Як це було, зокрема, з Червоним Хрестом у співпраці по третій лікарні, пологовому будинку та модульному містечку.

Ті кошти, які ми хочемо залучити на відновлення інфраструктури, на роботи якісь в місті, нам не потрібні вони в бюджет міста, чи на кошти наших організацій, підприємств, проводьте самі тендер, визначайте самі по своїм процедурам європейським там підрядника, контролюйте його роботу, наймайте технічний нагляд, погоджуйте з нами проєкт. Тому що довіра це дуже важливо і це найбільш прозорий зрозумілий шлях, коли ми ці кошти навіть не отримуємо, – каже Ломако.

Збитки Чернігова внаслідок російської агресії в цілому оцінюються в мільярди доларів, а це приватне житло, бізнес, а також критична та комунальна інфраструктура, заклади освіти та медицини. Поряд із позитивним прикладом залучення міжнародної допомоги на ці напрямки місто має і протилежні. Мова про розподіл державної субвенції в рамках спільної програми України та Європейського інвестиційного банку з відновлення, зазначив в.о. очільника Чернігова. На сьогодні із 5 млрд 300 млн гривень Чернігівщина отримає 42,9 млн, тоді як сусідня Сумська 82,2 млн та 643,7 млн Полтавська, Житомирська 445,4 млн і так далі, подекуди вдесятеро більше коштів.

Це говорить про ефективність роботи з міністерством органів державної влади. Я думаю, що Чернігівщина точно на рівні, або більше, ніж ряд інших областей, потребує коштів на відновлення, і потрібно більш активно працювати в цьому плані з державою. Але держава працює з органами державної влади – з військовою адміністрацією обласною, міською. Хотілося б, щоб вони більш ефективно працювали над залученням державних коштів на відновлення міста Чернігова і Чернігівської області. Звичайно, ми всі в цьому зацікавлені, якщо від нас якась треба допомога, ми готові включитися, їздити разом на якісь зустрічі в міністерство, обґрунтовувати ці проєкти. Тому що ми, по суті, від цього процесу усунуті, але ми бачимо що страждає від таких дій Чернігівська область, в першу чергу, – говорить в.о. міського голови Чернігова.