Факт-новини: оперативні сюжети

Тарифи на воду не зростуть: як це вплине на Чернігів?

Featured Video Play Icon

Рішення регулятора НКРЕКП про підвищення тарифів на воду від 1 липня президент України Володимир Зеленський назвав “ганебним, непрофесійним та не погодженим з урядом”, а прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що громади мають достатньо грошей, аби підтримати свої комунальні підприємства і не підвищувати вартість цих послуг для населення – понад 150 млрд гривень залишків на рахунках місцевих бюджетів. Внаслідок чого відповідні зміни скасували. І це рішення матиме наслідки для всіх регіонів.

Так наприклад для Чернігівводоканалу непідвищення тарифів і, водночас, здорожчання майже вдвічі важливої його складової – електроенергії для промислових споживачів, означає орієнтовно 150 млн гривень збитків до кінця року. Про це на щотижневій загальноміській нараді повідомив його очільник Сергій Малявко. Все, що зможе “закривати” комунальне підприємство – це зарплати працівникам і витрати на паливо-мастильні матеріали та критичні ремонти.

Спочатку було засідання в нас комісії було поетапне підвищення тарифу погоджене спочатку на 23%, а взагалі там близько на 45% підвищення тарифу, але потім по політичним мотивам цей тариф був скасований. Взагалі, ми отримаємо розрахункове, якщо взяти по року 2023, то десь отримаємо збитки 150 млн гривень. Кредит однозначно ми не зможемо сплачувати, ми не зможемо інвестувати в розвиток компанії, ми не зможемо капітальні якісь вкладення проводити. Тобто це буде тільки поточна діяльність на виживання водоканалу, – повідомив директор КП “Чернігівводоканал” Сергій Малявко.

За словами керівника комунального підприємства, Асоціація водоканалів нині формує позов до суду щодо невстановлення тарифів державою і штучного доведення до банкрутства підприємств водної галузі. За пів року суму у 150 млн гривень у бюджеті Чернігова за нинішніх умов знайти неможливо, йшлося на нараді.

– Сподіваємося, що держава не шукає нових власників, як колись в кінці 90-их – початку 2000-их років вона знайшла дуже ефективних власників для обленерго та облгазів, і вона не шукає зараз нових власників для водоканалів усієї України, – зауважив Сергій Малявко.

 -В два рази підвищуються тарифи на електроенергію, практично в два рази, і все спокійно, ніхто не реагує. Підвищуються тарифи на воду – злочинне рішення, антидержавне, треба його скасувать, скасовується. Так вибачте, коли у пʼятницю були затверджені тарифи, вони ж визнані обʼєктивними, правильно? Тоді держава має взяти на себе зобов’язання різницю в тарифах відшкодувати підприємствам і потрібно внести цей законопроєкт проголосувати зміни до бюджету і відшкодувати “Чернігівводоканалу” не 150 млн, а буде більше, бо ще по попереднім рокам є заборгованість держави по різниці в тарифах. Якщо цього не робиться, то дійсно це ставить на межу виживання підприємства і, в принципі, місцеву владу. Тому що ми відповідальні за ці послуги, і ми будемо змушені, зобов’язані шукати механізми вирішення цих питань, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

 Виконуючий обов’язки очільника Чернігова зазначив, що Асоціація міст України зі свого боку вчергове звернеться до Уряду щодо погашення різниці в тарифах та компенсації збитків, адже її не відшкодовують ані водоканалам, ані теплогенеруючим підприємствам.