ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Звання «Почесного громадянина Чернігова» присвоїли п’ятьом мешканцям міста

Featured Video Play Icon

Вони захистили Чернігів. Чернігів захистив всю Україну. Рішенням позачергової, 35-ої сесії, ще п‘ять містян отримали звання почесного громадянина Чернігова. Серед них троє — за поданням 1-ої танкової бригади. Це військовослужбовці, надзусиллями яких вдалося втримати оборону північного форпосту.  Вони ризикували власним життям, аби врятувати тисячі інших.

Напередодні Дня міста ми, як завжди, голосували за присвоєння почесного громадянина Чернігова чотирьом військовослужбовцям, які керували обороною міста Чернігова й завдяки яким Чернігів вистояв. Спілкування особистого з ними, у першу чергу з Леонідом Ходою. Він тоді мені казав, що наша заслуга умовна, тому що головна заслуга хлопців, які на передовій ризикували життям і стримували ворога. На жаль, багато з них загинуло. Ми тоді домовилися. Кажу: «Леонід Олексійович, дайте подання на реальних героїв, завдяки яким Чернігів вистояв». На жаль, через те, що вони знаходяться на передовій, у зоні бойових дій, це подання ми отримали вже після Дня міста, тому комісія відбулася пізніше, – повідомив  в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Почесні громадяни Чернігова – військовослужбовці 1ї окремої танкової Сіверської бригади. Микола Стефурак – заступник командира механізованого батальйону військової частини. Саме він першим помітив ворожий ДРГ з 12 російських спецназівців, що зайшли в тил наших військ і відкрив вогонь на їх ураження.

Олефіренко Артур — командир 8 танкової роти 3 танкового батальйону військової частини. Разом з побратимом знищив два російські танки, які прорвали лінію оборони в районі Епіцентру.

Олексій Приходько – командир гранатометного відділення гранатометного взводу механізованого батальйону. Боронив Чернігів на Новоселівському напрямку. Отримавши поранення під час однієї з битв, він героїчно продовжував нищити ворога.

Чернігів так і не був окупований ворогом завдяки мужності багатьох. Звання «Почесний громадянин» присвоєно і колишньому міському голові Владиславу Атрошенку, за час діяльності якого Чернігів став прикладом для багатьох інших міст і продемонстрував динаміку розвитку. З перших днів повномасштабного вторгнення Атрошенко займався забезпеченням сил оборони, був в місті і разом з містянами, в умовах коли не було ані світла, ані води не допустив гуманітарної катастрофи.

– Моя пропозиція, яку я вніс на розгляд комісії — Атрошенко Владислав Анатолійович — міський голова з 2015 по 2023 рік при якому Чернігів з останніх місць у рейтингу обласних центрів піднявся на перше, при якому місто наше змінилося і роль якого і внесок в оборону Чернігова, у те, що місто вистояло оцінено і Президентом України, який присвоїв орден «За мужність» міському голові. На жаль, центральна влада віддячила так, як вона віддячила, але громада міста, я переконаний, зобов’язана підтримати присвоєння звання «Почесний громадянин», – зазначив Олександр Ломако.

Владислав Атрошенко на своїй фейсбук-сторінці подякував депутатам і додав, що це спільна відзнака всіх чернігівців, які повірили, що чернігів має перспективу розвитку захищали і захищають місто і Україну в часи ворожої навали.

Значний внесок в розвиток медичної галузі нашого міста, зроблений завідувачем ортопедичного відділення «Чернігівської міської лікарні № 2» Володимиром Фризом, гідно оцінено депутатами. Він також серед Почесних громадян Чернігова. Чоловік усе життя присвятив медицині і порятунку людей. Нині працює з надважкими травмами. Займається науковою роботою.