ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Бізнес від А до Я: у Чернігові стартувало навчання для ветеранів та їхніх сімей

Featured Video Play Icon

Основи ведення бізнесу від А до Я. Як започаткувати власну справу, побудувати команду та звідки взяти капітал. У Чернігові стартувало навчання для ветеранів, ветеранок та їхніх сімей. Упродовж місяця 15 учасників програми опанують ази ведення бізнесу, аби наприкінці курсу презентувати власні проєкти. Реалізується бізнес-інкубатор Агенцією регіонального розвитку Чернігівської області в партнерстві з громадською організацією «Серцевір».

До викладання ми залучили як і чернігівських експертів, так до нас будуть приїжджати з Києва. Дуже важливо, щоби це були експерти-практики, тобто підприємці. Саме тому ми включили, що це будуть екскурсії на виробництво з побудовою команди вже конкретно, щоби підприємство говорило. Також у нас буде екскурсія на пекарню, тому що це таке маленьке, невелике виробництво, а більше маленьке, що швидше можна було розпочати власну справу, – розповіла  директорка Агенції регіонального розвитку Чернігівської області Марія Руденко.

Зробити крок назустріч підприємницькій діяльності вирішила Катерина Авдєєнко. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік став на захист Чернігова та нині продовжує боронити нашу державу. Жінка каже, свого бізнесу ніколи не мала, проте в дитинстві допомагала рідним продавати газети та журнали, а тому певні навички вже має.

– Одного військовослужбовця мають підтримувати десять людей, які працюють. Тому крім того, що я буду плести сітки й робити окопні свічки, я все-таки прагну створити свій бізнес, де я буду платити податки й таким чином теж підтримувати нашу армію, – зазначила дружина військовослужбовця Катерина Авдєєнко.

Використовувати отримані знання Катерина планує під час відкриття власного затишного кафе. За словами голови ветеранської спільноти «Серцевір» Вікторії Калмикової, під час навчання кожна людина самостійно зможе обрати напрям ведення бізнесу. Вони ж діятимуть як ментори.

Людина, яка займається бізнесом, має розуміти алгоритми, структуру започаткування бізнесу: як зареєструвати свою справу, як наймати бухгалтера, які треба звіти, документи відправити. Я думаю, що ми зможемо розповісти про це так, щоби це було зрозуміло й люди матимуть базові навички того, що вони мають робити, – пояснює голова ГО «Ветеранська спільнота «Серцевір» Вікторія Калмикова.

Зазначимо, зараз в Україні є дві грантові програми для ветеранів. Перша діє в межах урядового проєкту «єРобота». Учасники бойових дій і члени їхніх родин можуть одержати до мільйона гривень. В Чернігівській області нею вже скористалося четверо людей. Друга ж програма — від Українського ветеранського фонду при Міністерстві ветеранів.

– Вони дають тільки для ветеранів, там до трьох мільйонів гривень можна залучити кошти для власного бізнесу. Це вже більш така вагома сума, на яку можуть розраховувати ветерани, – зауважила Вікторія Калмикова.

Подібне навчання організатори планують зробити періодичним — набиратимуть групи щонайменше один раз на три місяці. Бойові дії на території нашої країни тривають і все більше українців здобувають воєнний досвід, а тому кількість ветеранів, які потребуватимуть підтримки лише збільшуватиметься.