Факт-новини: оперативні сюжети

Зростання цін: причини подорожчання продуктів

Featured Video Play Icon

Фрукти та овочі – невід’ємна частина раціону людини. Вони містять такі необхідні в осінню пору вітаміни та мікроелементи. Ціни на городину, порівняно з літом та першими місяцями осені, зросли. За кілограм яблук доведеться викласти від 20 до 30 гривень, за груші – від 30 до 45. Виноград коштує 60-80 гривень залежно від сорту, мандарини – 65. За хурму в середньому просять 55 гривень, за сливи – 30. Залежно від розміру, за кіло картоплі покупці віддадуть від 4 до 12 гривень, огірки – 75-80, а ось на помідори та перець треба витратити від 90 до 120 гривень. Серед головних причин здорожчання продавці називають логістичні.

Продукти завозяться в мене різні: є Чернівці, є Турція. Мандарини – Турція, а яблучка, груші – Чернівці.

Сливи, наприклад, трошки подорожчали. Груші і яблука зараз сезон, то ціни стабільні. Хурма привозна, тому теж не дешева буде. Життя дорожчає, все дорожчає. Людям зарплати треба платити, треба піднімати зарплати, а це за рахунок підвищення цін, тобто нас з вами.

Подорожчали й домашнє м’ясо та сало. На ринку за них просять від 170 до 200 гривень за кілограм, що хоча й недешево, але доступніше, ніж у крамниці, підкреслюють покупці.

Подорожчало чого, бо війна. Люди не так кормлять, не стільки свиней як було торік, тому й ціна така. Зараз більше свині йдуть, більш м’ясна порода, сальних дуже мало, тому і сало дорожче, тому що дуже мало. У свині сала 10 кг, а м’яса 100.

– Люди дуже бояться держать великі там, зменшилось поголів’я у нас, тому й така ціна.

Набіл на ринку також домашній, через що ціна на нього значно вища, аніж на полицях магазинів. За молоко доведеться віддати близько 45 гривень за півтора літри, за сир – від 100 до 120. Сметану продавці оцінюють у 60 гривень, а сир – у 100-120. За фабричні яйця на ринку просять від 60 до 70 гривень, а ось домашні коштують 80-90 за десяток.

– Сир 100-120, тому що зима йде, паша ніяка у корів. Яйця подорожчали, кури не несуться, тому що теж линяють, зима подходить – 80-90.

-Молочна продукція, ми можемо говорити про те, що у нас було зруйновано під час активних бойових дій більша частина підприємств, також ферми на яких були ті ж самі свині, корови.

Чернігівці кажуть у зв’язку з подорожчанням їм важче дозволити собі основні продукти зі споживчого кошику. 

– І на м’ясні продукти, і на молочні пенсії не вистачає.

А як ми можемо купити з 3-х тисяч пенсії, так це ж ще в мене 3, а в людей же взагалі по 2700 та 2500. Це навіть не обговорюється, тому що це дуже-дуже для нас дорого. Ми це так ходимо, десь щось шукаємо, щоб купити якусь, як то кажуть, кісточку на суп і все.

Формування ціни кожного продукту відбувається на всіх етапах поки він потрапить до споживача: від виробництва до торгових мереж. Сезонність – лише одна з причин. Якщо говорити про контроль за цінами, як пояснюють експерти держпродспоживслужби, Кабінет Міністрів України видав постанову №650 “Про регулювання цін на окремі види продовольчих товарів та забезпечення стабільної роботи виробників продовольства в умовах воєнного стану”. У ній зазначається, що на деякі продовольчі товари ціна у суб’єктів господарювання не може зростати більше, ніж на 10% до закупівельної. 

Це постанова, яка регулює процес ціноутворення на сім категорій продовольчих товарів, виключно на сім. Це товари соціальної групи. Сюди входять такі товари як борошно пшеничне вищого гатунку, хліб житньо-пшеничний, батон, олія соняшникова рафінована, яйця категорії С, тушка куряча або четвертинка тушки курячої і молоко пастеризоване у плівці жирністю 2,5%. Ми маємо первинну документацію, маємо закупівельну ціну і наша задача перевірити чи суб’єкт господарювання не підняв ціну більше, ніж на 10% на ці категорії товарів згідно постанови 650-ої, – зазначає заступниця начальника управління – начальниця відділу контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби в області Тетяна Сичинська.

В умовах дії воєнного стану цінове регулювання обмежене, проте контролюючі органи звертаються до бізнесу, аби вони не призводили до ситуацій коли доведеться накладати штрафні санкції.

Я звертаюся до субʼєктів господарювання. Цінове регулювання в країні зараз обмежене, максимально обмежене, є сім категорій товарів, будь ласка, хотілося щоб все таки дотримувалися норм чинного законодавства, щоб коли нам приходилось виходити на перевірки – все було добре, – підкреслила Тетяна Сичинська.