НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігова з’являться ще два міста-партнери

Featured Video Play Icon

Французьке місто Сен-Дені та американське Уайт-Плейнс  (штат Нью-Йорк, США) стануть  партнерами Чернігова. Таке рішення прийняли депутати  міської ради 1 листопада на позачерговій сесії.  Сьогодні міжнародне партнерство – надважливе для  міста, зазначив в.о. міського голови Олександр Ломако.

Я особисто в урочистій, дуже теплій атмосфері  підписував ці договора з Аахеном і Реймсом, дуже це зацікавило, до речі, правоохоронні органи, СБУ. Вони назвали це «туризмом». Але це було робоче відрядження, з рядом депутатів в тому числі міської ради. Для міста це важливо, тому що ми від Аахена уже отримуємо допомогу. І від Реймса. Реймс приймав наших дітей в ц.р. на реабілітацію. Дітей військовослужбовців, частина з яких загинули. І в Сен-Дені. У нас було спілкування з міським головою, наші діти вже були там також, – повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Місто Сен-Дені  розташоване неподалік Парижа. Про свою солідарність з Україною в боротьбі з невиправданою російською  агресією і  готовність до співпраці  заявив мер Сен-Дені  Метью Анотін у своєму відеозверненні, яке прозвучало на пленарному засіданні у Чернігові.  Аналогічне звернення  Олександра Ломако, яке він  зробив  до французької громади, демонстрували на сесії міської ради Сен-Дені.

«Культура та партнерство – це чудовий спосіб висловити людський опір і ідентичність. Ми повністю розділяємо ваші цінності незалежності,  суверенітету  та свободи. У 2022 році ми організували збір на користь біженців з України. Приймали українці, які втекли від цієї війни. Наші двері завжди будуть відкриті для тих, хто потребує безпечного місця проживання, – підкреслив міський голова Сен-Дені Метью Анотін.

Під час сесії депутати також підтримали інше стратегічно важливе для міста рішення щодо встановлення партнерства з містом Уайт-Плейнс  (штат Нью-Йорк, США). Діловий центр розташований в 40 км від Мангеттена.  Це буде перше місто в США, з яким Чернігів укладе угоду про співробітництво. Це партнерство – результат роботи відділу міжнародних відносин Чернігівської міської ради.

– Я думаю, що результат, коли ми будемо звітувати про роботу за рік, ми покажемо все, що ми отримали, всі наші напрацювання. І те, що Чернігів заключає партнерство, а кожне партнерство – це досвід, залучення підтримки, залучення фахівців, які реально переживають особливо в цей час за наше місто, – наголосив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни  Чернігів підписав угоди про партнерство з польським містом Жешув,  фінським Лаппеенранта, французьким Реймсом  та німецьким Аахеном.