ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Зелена зона чи парковка: як вирішити проблему у дворах багатоповерхівок Чернігова

Featured Video Play Icon

Дитячі майданчики для дітей, а не для машин.

Чернігівка Людмила мешкає в центрі міста. Жінка обурена тим, що  деякі сусіди паркують свої автівки на зелених насадженнях прямо у дворі. Каже, сьогодні існує достатня кількість стоянок, де можна залишати машини. З нею погоджуються й інші жителі багатоповерхівок.  

– Це, звісно, порушення всіх правил, тому що є певні стоянки, будь ласка, ставайте. Зрозуміло, що там платити треба, так от тут і вигадують. Порушується і екологія тут, і незручності мешканцям будинків. Я ставлюся негативно до такого, – каже чернігівець Валентин.

Чернігівці переживають, що з кожним роком ситуація лише погіршується. Раніше ці проблеми вирішувала Муніципальна варта, але зараз відділ, який цим займався, розформований. Звернення до поліції також не приносить результатів, адже, як пояснюють правоохоронці, стоянка на зелених насадженнях – не зовсім їхня компетенція.

– Територія у дворах багатоповерхових будинків, там, де так само є якась трава чи насадження, у відповідності до правил благоустрою, у місті Чернігові віднесено до зелених насаджень. До них застосовується не стоянка, а наїзд на ці зелені насадження, тобто їх пошкодження, але такі правопорушення відносяться до правил благоустрою, і такі повідомлення до патрульної поліції не надходять, – повідомив пресофіцер управління патрульної поліції в Чернігівській області Віталій Копистко.

Проте способи вирішити цю проблему все ж існують, каже юрист Дмитро Науменко. Мешканцям багатоповерхівок або приватного сектору необхідно провести загальні збори, на яких вони самостійно вирішать, дозволити чи заборонити ставити автівки на прибудинкових територіях. 

– В такому випадку, якщо прийдуть до загального рішення і саме загальним збором буде затверджено таке рішення, то ці, знову ж таки, майданчики мають бути виділені і промарковані за відповідними стандартами і правилами, які встановлені правилами благоустрою, – зазначив юрист Дмитро Науменко.

Заборонити паркувати автівки у непризначених для цього місцях можна і за допомогою встановлення обмежувальних конструкцій, наприклад, бетонних сфер або стовпчиків. Але, як зауважив Дмитро Науменко, такі дії мають відбуватися лише за погодженням правоохоронних органів.