Новини

1700 гривень штрафу: яка відповідальність за вибух на колишній музичній фабриці власника приміщень

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко прокоментував, які санкції можуть чекати на власника приміщень колишньої фабрики музичних інструментів, що на розі вулиць Толстого та Івана Мазепи у Чернігові.

Мова про один з колишніх цехів, де 3 серпня минулого року сталася пожежа та вибух, внаслідок якого обвалилися дві стіни будівлі, покрівля та перекриття.

Нагадаємо, складські приміщення зайнялися близько десятої ранку, об одинадцятій стався вибух. Гасили пожежу протягом 8 годин, для цього залучали увесь гарнізон міста.

За словами речниці управління ДСНС в області Ірини Щукіної, експертиза показала дві імовірні причини виникнення займання: необережність під час паління, або необережність під час газозварювальних робіт.

Будівля належить приватному підприємству “Новофіл”, яке спеціалізується на прядінні текстильних волокон. Засновник підприємства – італієць Бернарделло Джампіетро. Наступного дня після пожежі чернігівський міський голова дав доручення примусити власника розібрати руїни.

«Це приватна власність, і нам надзвичайно складно. Ми можемо 1700 грн виписати штрафу – це всі наші можливості, якщо реально казати. Дано доручення профільному заступнику знайти власника і все ж якимось чином умовити його ліквідувати, скажімо, щоб не було ризиків обвалу чи ще гірших наслідків», – сказав міський голова Чернігова Владислав Атрошенко.

Сам власник Бернарделло Джампіетро говорить, будівлю хоче продати. Останній рік готує для цього всі потрібні документи. Покупців вже має, угоду планує на листопад-грудень. Якщо покупці відмовляться, обіцяє розчистити територію самостійно.

«Є фірма у Славутичі, яка хоче безкоштовно розчистити цю зону. Я б віддав розчистити безкоштовно, а вони б забрали метал, цеглу та інше. І я б нічого не сплачував, вони б усе розчистили. Але я не можу, бо мій юрист каже: ні, нічого не розчищай, бо потім ти не зможеш продати, бо не зможеш орендувати землю».

За словами Владислава Атрошенка, він дав доручення попросити власника все ж прибрати територію, щоб не було ризику обвалу чи інших небезпечних ситуацій. Про результати обіцяв повідомити через тиждень.

Фото — ГУ ДСНС в Чернігівській області.