ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Коли почнеться опалювальний сезон у Чернігові та як працюватимуть пункти незламності?

Featured Video Play Icon

Пункти незламності у школах та дитсадках Чернігова цьогоріч не розміщуватимуть. Про це на щотижневій загальноміській нараді, 3 жовтня, повідомив виконуючий обов’язки очільника міста. 

Виходячи із досвіду минулого року та враховуючи, що війна триває, на випадок уражень росією об’єктів критичної інфраструктури і тривалої відсутності світла й тепла кількість стаціонарних “рятівних острівців” планують скоротити до десяти в різних мікрорайонах, та натомість передбачити збільшення оперативного резерву.

У цьому році не будемо повторювати досвід 2022-го, минулого опалювального сезону, в закладах освіти їх не повинно бути. Це неправильно, там велика кількість дітей, вони регулярно спускаються в сховища, можуть зайти і заходять незрозумілі люди. Тому їх потрібно замінити, можливо, ми почали б із меншої кількості і мали би розуміння резерву, який би ми могли швидко розгорнути в разі необхідності, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За словами Олександра Ломако, стаціонарними точками з можливістю зігрітися, зарядити гаджет, під’єднатися до інтернету та отримати найнеобхідніші ліки, можуть бути до прикладу, приміщення ЖЕКів, закладів культури, як от на Шерстянці, де практично немає альтернативи, колишньої Деснянської та Новозаводської районних рад тощо. Тому він дав доручення керівнику профільного управління визначитися з чітким переліком і починати їх підготовку та укомплектування.

– Займіться цим питанням, щоб ми до кінця тижня мали чітке бачення з цього питання, почнемо до десяти місць, але без освіти, без залучення для цього шкіл і садочків – бо ну не правильно з будь-якої точки зору, – зауважив Олександр Ломако.

Що стосується опалювального сезону, згідно із законодавством починають його, коли середньодобова температура впродовж трьох діб нижча 8-ми градусів, а така погода за даними синоптиків очікується наприкінці жовтня, повідомив на нараді голова правління АТ «Облтеплокомуненерго» Олексій Щербина. ОТКЕ проходитиме включення планово. Щодо чернігівської ТЕЦ і нового орендаря КП “Теплокомуненерго” залишаються лише юридичні моменти.

На сьогоднішній день йдуть юридичні питання, технічно обʼєкт майже готовий для запуску, там завершуються роботи по теплових мережах, дуже багато розкопок, які починала ще Технова. Але це все такі питання, які ми будемо вирішувати впродовж жовтня-листопада, а ось питання ліцензії, газ, тарифи – вони юридичні і будуть розглядатися на цьому тижні, – повідомив голова правління АТ «Облтеплокомуненерго» Олексій Щербина.

Станом на початок місяця підписаний договір щодо переведення боргу Технови за спожитий газ, як того вимагає Закон України, та направлений на погодження НАК “Нафтогаз Трейдинг”. Днями мають відбутися засідання комісії, де розглядатимуть питання надання ліцензії з виробництва теплової та електричної енергії для чернігівської ТЕЦ, а також нарада щодо встановлення НКРЕКП тарифів на послуги для нового постачальника, йшлося в муніципалітеті.

Додамо, що на період дії воєнного стану і пів року після в країні діє мораторій на підвищення цін у сфері теплопостачання. І, за словами виконуючого обов’язки очільника Чернігова, для побутових споживачів їх піднімати не будуть.