ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Заповідник повернув з «духовної окупації» УПЦ ще низку обʼєктів: про що йдеться?

Featured Video Play Icon

Під охороною, із замками та печатками заповідника на дверях. Від ранку, 7-го березня, Троїцький монастир у Чернігові тимчасово закритий для відвідувачів. Не проводитимуть там і будь-якої релігійної діяльності та богослужінь – доступ єпархії Української православної церкви, що раніше орендувала пам’ятку, також обмежили і, за словами представника УПЦ, не пропустили їхніх служителів всередину.

О шостій годині ранку прийшли невідомі військові з представниками заповідника і закрили всю територію.  Доступу ні до яких будівель немає, тільки залишилося духовне училище, – розповів секретар Чернігівської єпархії УПЦ (МП) Ігор Пидан.

Сам комплекс Троїцько-Іллінського монастиря належить державі та перебуває в оперативному управлінні Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”. Як пояснив його керівник, цього дня окрім головного храму – Троїцького собору, вони повернули із незаконного користування Чернігівською єпархією УПЦ ще низку об’єктів комплексу. А саме дзвіницю, Введенську церкву, північно-східні, південні та південно-західні келії, Іллінську браму та мур із брамами, а також будинок архієрея, де наразі функціонує регентська школа.

Вона ж залишиться відкритою для учнів, які там живуть і навчаються, до кінця семестру – наразі складаються списки, включно з викладачами та іншими співробітниками, які матимуть до приміщень вільний доступ, каже Андрій Лісовий.

Ми обмежили доступ до об’єктів по декількох причинах. Перша – це відсутність договірних стосунків, друге – це те, що були встановлені факти несанкціонованого будівництва і нам треба зафіксувати збитки держави, і третє – це те, що комісія, яка працювала в жовтні-листопаді минулого року зафіксувала неналежний стан використання. Тому ми вимушені були максимально обмежити доступ людей до цих об’єктів, бо немає впевненості в тому, що в них безпечно знаходитись. Ми розраховуєм найближчим часом запустити процес виготовлення проектної документації на консервацію і реставрацію, – зазначив в.о. генерального директора Національний архітектурно-історичний заповідник “Чернігів стародавній” Андрій Лісовий.

Нагадаємо, терміни дії договорів оренди комплексу Троїцького монастиря, як і решти релігійних пам’яток у Чернігові, спливли ще у вересні 2021-го. Повертати майно заповіднику і переукладати угоди за новим законодавством, що передбачає певну плату за користування, єпархія УПЦ відмовилася. В січні цього року їх позов щодо поновлення попередніх договорів відхилив і Господарський суд, нині справа в апеляції. 

Ми розумієм, що рішення суду не вступило в законну силу. І моє друге питання: заповідник також подавав до суду на наше виселення, але вони залишили своє прохання в суді без руху, без розгляду. Так за яким законом нас виселили сьогодні?- каже секретар Чернігівської єпархії УПЦ (МП) Ігор Пидан.

На сьогодні жодного документа, що підтверджує право релігійної громади перебувати тут і законно користуватися пам’яткою немає, каже очільник “Чернігова стародавнього”. До того ж, під час роботи комісії Мінкульту у жовтні-листопаді 23-го і досліджень в архівах, на території монастиря виявили нові споруди, що не були обліковані і будувалися з порушенням охоронних зобов’язань.

На цих кресленнях немає паркану, який зараз є, немає гаражів, які зараз є. За Введенською церквою впритул до мурів прибудована купа сучасних господарських споруд. Наша задача зараз – з’ясувати, які втрати….держави через те, що ці забудови проводились без археологічних досліджень. Для того, щоб фундамент і цоколь побудувати, це, як мінімум, на глибину промерзання, щоб воно не потріскалось – 1,20 м. Уявіть собі: метр двадцять викопали землі, і той культурний пласт, який був, – знищений, зруйнований, – підкреслив в.о. генерального директора Національний архітектурно-історичний заповідник “Чернігів стародавній” Андрій Лісовий.

Попри те, що УПЦ публічно позиціонує себе як українську і прибрала у статуті зв’язки з москвою, за висновком релігієзнавчої експертизи Держслужби з питань свободи совісті, вона залишається складовою російської православної церкви. Цього дня, за словами Лісового, з користування УПЦ також повернули ризницю Спасо-Преображенського собору, що на Валу. 

Оці об’єкти, які я назвав може громке слово – із духовної окупації повернуті державі, повернуті народу України, повернуті всім українцям, а не тільки Чернігівській єпархії Української православної церкви, це надбання всього народу. Саме тут ми засвідчуємо, що боремося, і ті бійці, які прийдуть з війни, коли спитають нас, а що ви робили, ми зможемо пред’явити конкретну роботу. Я дуже вдячний всім, хто підтримує нас, – наголосив Андрій Лісовий.

Як повідомили у заповіднику, є домовленості, що від понеділка, 11-го березня, представники Чернігівської єпархії УПЦ за узгодженим графіком зможуть забрати своє майно і особисті речі людей.