ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Низка храмів Чернігова перебуває у незадовільному стані – висновки Комісії

Featured Video Play Icon

Низка пам’яток національного значення у Чернігові перебуває у незадовільному стані. До таких висновків дійшла  Комісія Мінкульту з приймання-передачі державного майна Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», яка  завершила свою роботу. Про попередні результати повідомлено на сайті Міністерства.

За висновком комісії, Спасо-Преображенський  і Троїцький собори, Успенський собор Єлецького монастиря, які перебувають в користуванні УПЦ МП, потребують комплексних ремонтно-реставраційних робіт. На них також  чекають монастирські дзвіниці та споруди Введенської церкви і Архієрейського будинку і келії Троїцького монастиря, мури з брамами та баштами Єлецького монастиря, його північних і східних келій. Окрім того, в Спасо-Преображенському та Троїцькому соборах необхідно провести консерваційно-реставраційні роботи щодо стінописів та іконостасів.

В  Іллінської церкви зафіксовано суцільні вертикальні тріщини в муруванні стін, що є наслідком російських атак по території Болдиних гір весною 2022 року. «Ситуація є загрозливою, оскільки церква пов’язана з унікальним комплексом Антонієвих печер»,  -йдеться у повідомленні.

 Стан П’ятницької та Катерининської церков, Антонієвих печер (окрім підземних храмів) комісія в цілому оцінила як задовільний.

Акт приймання-передачі комісія  передала в заповідник «Чернігів Стародавній», він підтверджує передачу державного майна у користування заповідника  – загалом 18 об’єктів.  Комісія рекомендувала провести реставраційні й консерваційні роботи, а також музеєфікацію пам’яток. Цьому мають передувати  комплексні дослідження та проєктні роботи.