ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Замість безпеки – політика: МВА звернулась до суду щодо звільнення мера Чернігова

Featured Video Play Icon

Міська військова адміністрація намагатиметься в судовому порядку достроково припинити повноваження та звільнити мера Чернігова. Про це ранком на щотижневій нараді повідомив тимчасово виконуючий обов’язки очільника міста та секретар міської ради Олександр Ломако. Начальником МВА подана скарга до Міністерства юстиції на міську раду, секретаря та Владислава Атрошенка щодо процесу тимчасового припинення повноважень міського голови після ухвал львівських судів, а також відповідний позов до Чернігівського окружного адміністративного суду. Свою позицію з цього приводу Олександр Ломако озвучив публічно.

-У мене дуже просте питання навіть не питання, а пропозиція, з якою треба визначитися: у нас все таки військова адміністрація, чи політична? Бо якщо військова, то хотілося б почути, чим вони забезпечили наші сховища, бомбосховища, підвали, найпростіші укриття за вже два місяці роботи? Не скільки роликів зняли, чи фотографій зробили, а чим реально допомогли людям, реально, які роботи виконали? Бомбосховища це ж безпека? Безпека. Чим має військова адміністрація займатися? Має займатися обороноздатністю міста по периметру і безпекою всередині. Але ми спостерігаємо лише політичну діяльність, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Її ж Олександр Ломако пов’язує з перешкодженням роботі міста через силовий тиск, при тому, що міська рада, депутати та виконком працюють, всі керівники комунальних підприємств, структурних підрозділів і служб на місці та виконують свої обов’язки. І коли цей тиск не спрацьовує, підключають судову гілку влади, впевнений виконуючий обов’язки міського голови.

Тепер для них головна проблема, – вдумайтеся, головна проблема, – зараз в країні війна йде, Чернігів прикордонне місто, а в них головна проблема, що не так відсторонили Атрошенка, не правильно. Та взагалі, це абсурдне рішення Яворівського суду, і потім апеляційного, і судді, які приймали це рішення, їх треба відсторонити пожиттєво, оце правильно було б. І тепер вони хочуть в цій скарзі, щоб не на рік його відсторонили, як суд маразматичним цим рішенням вирішив, а взагалі достроково припинили повноваження. А те, що 80% виборців проголосували за нього, це тільки цифри для військових адміністрацій, – підкреслив Олександр Ломако.

Як пояснив Ломако, у зверненні до Мін’юсту та суду міська військова адміністрація зазначає, що секретар, підписуючи розпорядження “Про призупинення виконання повноважень на посаді Чернігівського міського голови” на основі рішення суду, а потім і депутати на сесії 9 лютого, при ухваленні рішення “Про тимчасове виконання повноважень міського голови”, зробили це неправильно. Відповідно просить визнати їх незаконними і скасувати, та вчинити дії щодо звільнення Владислава Атрошенка.

 – Ще раз звертаюся до керівників військових адміністрацій міста, області: досить займатися політикою. Ця політика шкодить чернігівцям, в першу чергу. Ваша задача це безпека, а такі рішення вони свідчать про те, що ваша задача головна – заблокувати ситуацію в місті Чернігові, взагалі зупинити місто. Так за це доведеться рано чи пізно відповідати, – наголосив Олександр Ломако.

Що спонукало вдатися до таких дій, обставини та суть цих звернень Дмитро Брижинський журналістам сьогодні пояснювати не став, наша редакція зверталася за офіційним коментарем.

Також зазначимо, що за пару тижнів після призначення в інтерв’ю Суспільному на питання щодо позбавлення міського голови Чернігова права обіймати свою посаду і співмірності цього стягнення та самого правопорушення, очільник МВА відповів так: – Це тяжке покарання? Це не тяжке покарання. Його ж не лишили нічого. Це не тяжке покарання. Ну відпочине, та і все.