ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Чернігівська щедрівка»: у Чернігові презентували просвітницький проєкт

Featured Video Play Icon

Обрядові пісні, цікаві розповіді про автентичні українські зимові звичаї почули слухачі на першому в цьому році засіданні клубу “Краєзнавець”, що діє при бібліотеці імені Короленка. До участі у проєкті, що отримав назву “Чернігівська щедрівка”, долучились краєзнавці, музиканти, представники міського управління культури.

Сьогоднішня тема надзвичайно важлива. Сьогодні нам потрібно розвінчувати міфи нашої історії, тому що у нас є, знову ж таки, від цього періоду і нашого з вами навчання, усвідомлення того, що було так, святкуємо так, а це не святкуємо, чому так, – повідомив начальник управління культури ЧМР Олександр Шевчук.

Як відомо, щедрівки дійшли до нас з дохристиянських часів. Вони несуть в собі український культурний код. Учасниця зустрічі, доцентка Волинського національного університету Алла Дмитренко зазначила “щедрівка характерна лише для українського фольклору”. Поповнити свої знання про колядки, щедрівки, зокрема, Чернігівщини, про наші традиції пропонує чернігівцям бібліотека імені Короленка. Під час заходу була представлена частина фондових видань, серед яких є унікальні книжки.

-Найдавніша книга, яка у нас представлена, датується 1898 роком. Це Борис Гринченко “Этнографические материалы, собранные в Черниговской губернии”. Там, до речі, представлено майже 70 колядок і щедрівок, які були притаманні Чернігівській губернії. Серед нових видань я б відзначила “Народні пісні Чернігівщини”. Книга, яка побачила світ у 2015 році. Це найповніше видання, – розповіла бібліотекарка відділу краєзнавства Наталія Рослік.

Свій репертуар колядок та щедрівок хоровий колектив “Діти Магури”, який заспівав на цьому заході, поповнює з різних джерел.

Ти почув мелодію, почув текст, скинув своїм любим колегам.Зробили обробку. Все готово, – зазначає солістка гурту  “Діти Магури” Олександра Крюкова.

Цієї суботи колядки та щедрівки можна буде також почути на концерті проєкту “Академія української музики”, який відбудеться в залі музичної школи імені Вільконського.