Відео дняФакт-новини: оперативні сюжети

Підприємства, які залишилися працювати у Чернігові, потребують підтримки

Featured Video Play Icon

Бізнес Чернігова, який постраждав від рашистських обстрілів, і залишається при цьому в місті, шукає шляхи для відновлення виробничих потужностей. І робити йому це нелегко. 7 днів ворог обстрілював підприємство, яке розробляє та виготовляє обладнання для олійно-жирової промисловості. Немає живого місця на 20 тисячах квадратних метрів виробничих площ. Постраждали всі цехи.

Ремонтом тут не обійтись, кажуть на підприємстві,  треба все будувати з нуля. Ще й досі лишаються сліди від російських бомб на приміщеннях і обладнанні.  Прямих збитків тут нарахували до 300 млн. грн., також знищено продукції більше ніж на 100 млн. грн.

 «Ми оформили всі документи, – каже В’ячеслав Костюк, співвласник підприємства. – Є висновок експертної комісії про те, що ми постраждали, але подальшого  механізму немає. Сподіваємося на підтримку держави, адже постраждали від агресії. На мій погляд, це повинні бути, для початку, пільгове кредитування, пільгове оподаткування, хоча б в тій зоні, де велися активні бойові дії, в таких містах, як Суми, Чернігів, Маріуполь. У бізнесу має бути зацікавленість залишитись тут і нікуди звідси не виїздити».

Підтримка від держави має полягати у відшкодуванні збитків, безвідсоткових кредитах і преференціях  вважає і міський голова. Владислав Атрошенко побував на підприємствах Чернігова, які постраждали від обстрілів російських окупантів і поспілкувався з керівниками . 

«Сьогодні, знову ж таки без політики, на часі терміново формувати державну програму з підтримки бізнесу, яка б стосувалася двох речей, – зазначив Владислав Атрошенко. –  Перша пропозиція — ми для чогось робимо оцінку збитків, працюють фахові експерти. Програма дуже проста:  половину з цієї оцінки – це відшкодування коштів, – просто відшкодувати на рахунок підприємства. Половина – це безвідсотковий кредит на 15-20 років. Друга позиція — однозначно потрібні податкові преференції для тих виробництв, які лишаються фактично біля кордону з ворожо налаштованою країною — росією і відновлюють своє виробництво. Ризики нікуди не поділися, війна не закінчилася, відповідно, хоча б таку преференцію дати, що зниження податку ПДВ на 50%, ЄСВ на зарплату — 50%, і стільки ж на податок на прибуток, це як пропозиція».

На цьому підприємстві працюють 300 робітників. «Броня» для чоловіків – також проблема для виробництва. «Треба служити, але й треба бізнес відроджувати, каже В’ячеслав Костюк. – Люди роблять бізнес – не верстати. Обладнання можна відродити, головне, не втратити людей».

Захист Батьківщини — питання №1, вважає і Владислав Атрошенко. Але підхід повинен бути зваженим, враховуючи необхідність відновлювати економіку.

Від того, як швидко бізнес почне ставати на ноги, залежить фінансова спроможність Чернігова, адже це податки, робочі місця і перспективи розвитку міста.