НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У чернігівській школі №6 благодійники облаштували сучасне укриття

Featured Video Play Icon

Ремонт укриття в шостій школі завершено. Допомогли в цьому монахи з Бельгії та волонтери з Казахстану. Зазначимо, третього квітня навчальний заклад відновив свою роботу в очному форматі, проте за рідні парти повернулися лише учні початкових класів, адже відновлення школи після ворожого обстрілу триває.

– Шостого березня минулого року сталася подія, яка призвела до таких масштабних руйнувань у нашій школі. Міна прилетіла на це подвір’я, внутрішнє, шкільне й  у результаті вибуху й розлету осколків була заподіяна така величезна шкода, – згадує директорка школи Галина Поважук.

Осколки боєприпасу вибили майже всі вікна по внутрішньому параметру, пошкодили систему опалення, дах, стіни та стелі в класах. Зважаючи на те, який великий обсяг робіт виконаний, наслідки влучання можна побачити й нині.

– На сьогодні по 6 школі, повністю замінено пошкоджені віконні конструкції, відремонтовано систему опалення, що дало змогу фактично запустити її і не допустити більших руйнувань. Зараз тривають роботи по коридорах, по поверхах сходи і фактично ремонтується дах. Загальна проєктна вартість 14 мільйонів гривень, – зазначив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Облаштуванням укриття займалися волонтери проєкту «Янголи свободи», який об’єднав чернігівців, котрі виїхали за кордон, для допомоги рідним школам. До ремонту бомбосховища долучився і монах із Бельгії. Отець Карел завітав до міста-героя в грудні минулого року. Він був вражений стійкістю українців та, зокрема, історією школи.

– Всю Бельгію він підняв на вуха, всю свою округу, провів великий благодійний концерт там у абацтві. Лунала українська музика, бандура, хор український приїхав, вони привезли й зібралося все місто, мені здається. І зібрав достатньо коштів на ремонт цієї школи, укриття саме, – розповіла координаторка проєкту «Янголи свободи», комунікаційна директорка «Української призми» Ольга Чижова.

Завдяки благодійникам, у сховищі створили комфортні умови для перебування дітей під час тривог, а саме: встановили санвузли, витяжки, забезпечили водопостачання та провели інтернет. Також обладнали медичну кімнату.

-Вартість ремонту біля 2 мільйонів гривень обійшлася, меблі для укриття зібрали в Казахстані. Також волонтери, які проводили толоки, я не знаю, десятки просто толок, навіть Новий рік вони зустрічали на толоці. І таким чином зібрали понад 200000 гривень на те щоби купити столи, стільці, дошки все що є там, – зазначила Ольга Чижова.

Нині до стаціонарного навчання в 6 школі повернулося 217 учнів. Більшість дітей продовжує навчатися онлайн. Як розповіла вчителька Оксана Сірик, для учнів перших-четвертих класів було дуже важливо повернутися в класи.

– Дуже раді, тому що вдома все ж таки вже рік рахується і була вже тоді війна, був карантин. Коли вийшли після такого довготривалого часу проведення вдома, вони спілкувалися на перервах. У нас на перервах була тиша, я була здивована. Вони щось одне одному розповідали, гралися в групках, малювали, книжечки, спілкувалися багато: «А де ти був, а де ти?», – говорить вчителька Оксана Сірик.

Завершити всі ремонтні роботи в 6 школі планують до кінця травня. Загалом у Чернігові в очному форматі працюють 28 шкіл, а відтак, більше 50 відсотків дітей навчається офлайн. У 19 та 29, де тривають ремонтні роботи, навчання поки залишиться дистанційним.