ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

РЕБи військовим, грант на тепломережі та земельні аукціони: що проголосовано на сесії?

Featured Video Play Icon

Від передачі військовим придбаних Черніговом систем радіоелектронної боротьби з БпЛА та залучення масштабного гранту на інфраструктуру – до землі, частково заблокованої однією із фракцій. Позаду ще одна, позачергова, 38-ма сесія міської ради і понад три десятка питань, винесених на розгляд депутатів і депутаток.

Першочергові, що, власне, і стали причиною оперативного скликання – допомога армії за запитом самих захисників, що вже найближчим часом має поїхати безпосередньо на фронт.

Мова йде про комплекси РЕБ, які ми придбали за кошти громади, 11 комплексів, які ми передаємо на 1-шу окрему танкову Сіверську бригаду. Вони будуть використовуватися на Запорізькому і Донецькому напрямку для наших захисників. Я думаю, що ту частину комплексів, які ми отримуємо на цьому тижні, ми вже на цьому тижні і передамо туди на передову, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

А також запчастини для ремонту колісної техніки та інше необхідне обладнання для їхнього підрозділу, що несе службу на південному напрямку. Частину потрібного придбали трохи раніше і передали на минулій сесії.

Ще одне важливе питання – дозвіл на залучення гранту від Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО на реконструкцію трубопроводів централізованої системи теплопостачання КП “Теплокомуненерго”. Мова про 5 млн 200 тисяч євро, які планують спрямувати на заміну найбільш зношених ділянок комунікацій, а також тих, що були особливо пошкоджені під час активних бойових дій.

Це для нас історичне рішення. Сподіваюся, що воно перейде в практичну площину, я його прямо зараз підписую, щоб ні на секунду його не затримати, тому що за роки незалежності, за 30 років, у нас не було в такому обʼємі всіх мереж по місту відремонтовано, як передбачено цим проектом, – зауважив Олександр Ломако.

Серед проєктів, що знайшли підтримку в сесійній залі, зокрема створення відділу контролю при управлінні транспорту, що слідкуватиме за оплатою проїзду і тим, щоб кошти містян доходили до перевізників. Та програма громадської безпеки і правопорядку на 24-25-ий роки, основні питання якої – завершення ремонту адмінбудівлі для Національної поліції та облаштування ізолятора тимчасового тримання. Підтримка, що залежатиме від можливостей бюджету, але яку місто готове продовжувати, йшлося на пленарному засіданні.

Одноголосно затвердили і звіт про виконання бюджету 2023-го, як і цьогоріч – пріоритети були на відбудові, підтримці військових та базовому функціонуванні.

В 2023-му році основні сили і кошти громади місто направляло на відновлення міста після руйнувань російських і допомогу нашим Збройним силам, щоб вони цих російських покидків більш впевнено знищували на всіх напрямках. А також розвиток напрямку реабілітації, соціальної підтримки наших захисників, вшанування їхньої пам’яті і трішечки на відновлення інфраструктури міста, – пояснив Олександр Ломако.

Втім, повністю відбутися сесії цього дня не судилося – її достроково завершили після обговорення питань, що стосувалися земельних аукціонів, якими місто зобов’язує забудовників робити благоустрій, а самі ділянки розподіляє на публічних електронних торгах, доступних для всіх підприємців, зазначили на пленарному засіданні.

Обранці від фракції “Слуга народу” витягнули свої картки, що призвело до відсутності кворуму – не прийшли на засідання фракція “Наш край” та три четверті “Європейської солідарності”, ще кілька депутатів служать в лавах ЗСУ. 

Ми сьогодні вперше за кілька років прозоро винесли на сесію питання по земельних аукціонах питання, які пройшли містобудівну раду, які були розглянуті архітекторами і отримали їхні рекомендації. Враховуючи, що в залі було 25 депутатів, одна фракція “Слуга народу” просто заблокували ці питання для того, щоб очевидно якимось чином кулуарно “повирішувати” свої власні особисті питання, також пов’язані із землею, але вже без аукціонів. Вважаю, що це ганьба, коли ми маємо демонструвати прозорість, коли ми маємо максимально йти в ногу з часом, – не голосувати за питання винесення земельних аукціонів це питання проти громади міста , – сказав Олександр Ломако.

За словами депутата від “Слуг” Максима Черненка, вони – не проти аукціонів, але виступають за розробку нового положення про порядок конкурсних торгів і за комісійне вирішення цих питань – вибору земельних ділянок для торгів, визначення їх цільового призначення тощо. 

Що насправді за цим зверненням відбувається всі бачили що ці звернення робили забудовники забудовники які в місті працюють багато років які отримують землю.  На минулій сесії коли депутати міської ради розглядали певні земельні питання, по яким зокрема і Максим Черненок і Юрій Тарасовець заявляли про конфлікт інтересів, вони не були депутатами проголосовані ,вони були виключені з проєкту рішення, а потім ці питання – це чотири питання пов’язані із землею, видані окремим розпорядженням начальником військової адміністрації – я в цьому бачу корупційні ризики. Я хотів би, щоб це питання уважно розглянули всі антикорупційні органи і, очевидно, сьогоднішня позиція Черненка вона пов’язана з тим, що йому простіше отримувати це розпорядженням Брижинського, а не на земельних торгах. От і все що за цим криється, – констатував Ломако.

Ломако зазначив, що це питання – про залучення інвестицій, сприяння розвитку бізнесу і міста, а тому вони виноситимуть їх повторно на наступну сесію. А також принагідно звернувся до територіальної виборчої комісії, аби вони виконали свій обов’язок – і в міську раду зайшли наступні за списками депутати замість тих, хто склав свої повноваження.