Факт-новини: оперативні сюжети

Єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній зустрівся з керівництвом міської ради

Featured Video Play Icon

Єпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Антоній Фірлей 17-го лютого вперше офіційно завітав до Чернігівської міської ради, де зустрівся з виконуючим обов’язки очільника міста Олександром Ломако. Представники церкви та місцевого самоврядування обговорили питання співпраці, а також нагальну тему російського «духовного» впливу на українців.

-Неправильно і не може бути такого, щоб церква держави-агресора мала вплив на людей через цей інститут і свої наративи «руського міра» просувала. Питання віри і віруючих – без питань – люди мають право ходити в храм, який їм ближче, і всі конфесії рівні і віросповідання рівні. Але якщо тут включається питання національної безпеки, питання наративів, питання впливу на суспільну думку, то звичайно ми, як влада, тільки одну лінію маємо займати. І ми в цьому плані підтримуємо і Президента, і ті дії держави, які вже почалися у цьому напрямку, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Олександр Ломако та Антоній Фірлей погодилися, що процес дерусифікації церкви має відбуватися коректно, з повагою до жителів міста, аби не допустити релігійних протистоянь. Наслідки “руського миру” і масштаби руйнувань, завданих Чернігову, новий єпископ Чернігівський і Ніжинський вперше побачив ще у квітні, коли відвідав наше місто.

Сподіваюся, що Господь нас збереже, оскільки чернігівська земля багата подвіжниками:  той самий Феодосій Чернігівський, Лаврентій Чернігівський, ігумен Бригинський Меркурій, які є якраз прообразом того, що комуністична влада вона не здолає Україну, – підкреслив єпископ Чернігівський та Ніжинський ПЦУ Антоній Фірлей.

Олександр Ломако також запропонував представникам церкви взяти участь у перейменуванні вулиць Чернігова. Близько 80-ти з них планують найближчим часом дерусифікувати, і деякі можуть отримати назви на честь святих і покровителів. На завершення зустрічі сторони також обмінялися подарунками: Антоній Фірлей передав Олександру Ломако книгу про Михайлівський Золотоверхий монастир, а виконуючий обов’язки міського голови подарував єпископу книгу «Чернігів. Історія міста».